EXCLUSIV - Vicecampioana naţională la aruncarea greutăţii, Oana Tuvene se antrenează într-un ştrand vechi de peste 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 15 ani, Oana Tuvene a uimit lumea atletismului din România prin rezultatele sale la aruncarea a greutăţii şi a discului.Oana Tuvene are o poveste care ar trebui să pună pe gânduri oficialităţile din Vrancea, care găsesc bani pentru paranghelii, dar nu şi pentru bazele sportive.

Oana Tuvene s-a dus prima dată la stadion la vârsta de şapte ani.

După câţiva ani de pregătire asiduă, sub îndrumarea profesoarei sale, Rodia Pendus, şi-a dat seama că poate face performanţă la cel mai înalt nivel.


Numai în ultimii doi ani, a cucerit nu mai puţin de cinci medalii. Oana Tuvene are al doilea rezultat din ţară la nivelul juniorilor III la greutate, 12,09 metri fiind cea mai bună aruncare a sa. A fost premiată de Federaţia Română de Atletism şi a intrat în atenţia antrenorilor lotului naţional.


Antrenamente în bălării


Antrenamentele zilnice ale Oanei Tuvene nu se desfăşoară pe un stadion, aşa cum ar fi nomal, ci într-un ştrand părăsit de şase ani.


Pentru a ajunge la locul de antrenament, vicecampioana României la proba de aruncat greutăţi, Oana Tuvene, trebuie să parcurgă o alee de câţiva metri printre buruieni şi mormane de gunoaie.


"Când le-am spus colegilor mei unde mă pregătesc au început să râdă şi au crezut că este o glumă. Ştrandul din Sud este locul meu de antrenament. Acesta este închis de mai mulţi ani şi am linişte necesară să-mi fac treaba.

Am distanţele delimitate şi asta mă ajută. Mi-aş fi dorit să am şi eu un loc special pe stadion, dar în Focşani nu numai că nu s-a mai construit nimic, dar s-au şi distrus bazele sportive", spune cu amărăciune, Oana Tuvene.

Nu sunt bani


Rezultatele sale au atras atenţia antrenorilor de la cluburile importante din ţară. Poate pleca oricând la orice club din România, acolo unde sportul şi sportivii sunt apreciaţi la justa lor valoare.


"Mă pregătesc la Focşani în ciuda condiţiilor mizerabile de aici. Nu s-a făcut absolut nimic. Au ieşit campioni doar pentru că există pasiunea antrenorilor şi a sportivilor", a mai spus vicecampioana.
Antrenoarea sa, Rodica Pendus, este convinsă că în acest an eleva sa va lua titlul naţional.

"Mulţi au spus că suntem nebuni că ne antrenăm în ştrand. Înainte aruncam greutăţile şi discul prin iarbă de le căutam minute întregi", spune antrenoarea.


Reprezentanţii Primăriei Focşani, care are în administrare terenurile de sport din oraş, spun că nu pot face nimic. "Direcţia de Dezvoltare a Primăriei se ocupă de investiţii, dar deocamdată nu avem fonduri", a declarat Dan Cazaciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Focşani.


Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite