Duplex video Focşani –Bucureşti la ora de fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii şi profesorii de la Focşani şi Bucureşti au interacţionat ca şi cum ar fi fost faţă în faţă
Elevii şi profesorii de la Focşani şi Bucureşti au interacţionat ca şi cum ar fi fost faţă în faţă

Experimentul este unic în învăţământul românesc şi a fost posibil datorită unui proiect iniţiat de profesorul focşănean Emil Onea.

Protagoniştii experimentului de ieri au fost elevii de la două clase a IX-a de la Colegiile „Unirea" din Focşani şi „Sfântul Sava" din Bucureşti şi cei doi profesori de fizică ai unităţilor respective.

Toţi aceştia au putut urmări în direct, prin intermediul unor echipamente de ultimă generaţie oferite de Compania Cisco Systems, o lecţie de fizică despre „Instrumente Optice" predată chiar din sediul companiei Cisco de profesorul bucureştean Constantin Gavrilă.

duplex

CLICK aici pentru galeria foto

Practic, este vorba despre un sistem de videoconferinţă ceva mai sofisticat, cu ajutorul căruia elevii şi profesorii de la cele două unităţi de prestigiu din România au putut interacţiona permanent pe parcursul orei de curs.

„Chiar dacă avem aici cei mai buni profesori, mi s-a părut o experienţă extrem de interesantă, pentru că ai ocazia să afli lucruri noi. Ni s-a spus că acest proiect se va extinde şi la alte obiecte şi vom avea posibilitatea să comunicăm cu ajutorul acestei tehnologii cu profesori de vârf din ţară, ceea ce nu-i puţin lucru", ne-a declarat eleva Mădălina Dobre, beneficiară a unei ore de curs diferită de ce ştia până acum.

Lecţia de fizică prin sistemul de teleprezenţă i-a oferit profesoarei de la Colegiul Naţional „Unirea" din Focşani, Liliana Grigoriu, prilejul de a-i împărtăşi omologului de la Bucureşti nemulţumirile legate de programa de învăţământ la această disciplină.

„Mi se pare complet nepotrivit să predăm la clasa a IX-a Optica, o disciplină care se face de obicei în clasa a XI-a, când de fapt trebuie să începem cu Mecanica. Mă întreb când se va trezi cineva la realitate pentru a pune lucrurile în forma lor firească", a fost reacţia profesoarei Grigoriu la adresa diriguitorilor sistemului de învăţământ.

Se aşteaptă un simultan Focşani-Oxford


Ideea realizării acestui proiect unic aparţine profesorului focşănean Emil Onea, care este totodată şi vicepreşedintele Asociaţiei Profesorilor de Informatică din România.

„Am depus o aplicaţie la Ministerul Comunicaţiilor. Este un proiect pilot şi îl facem deocamdată cu voluntari, sperând să convingem Ministerul Educaţiei că este benefic în primul rând pentru elevi. Ai acces la cei mai buni profesori din ţară şi putem să dezvoltăm o relaţie chiar cu universităţi celebre din lume, precum Oxford sau Harvard, cu costuri extrem de mici, de maxim 20000 de euro pe locaţie", ne-a declarat profesorul Emil Onea.

Acesta spune că perspectivele realizării unui astfel de sistem la nivelul întregii ţări sunt extraordinare, mai ales că accesul la internet este din ce în ce mai bun, iar tehnologiile sunt sofisticate şi deloc scumpe.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite