Doze de vaccin antigripal insuficiente la DSP Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevilor li se administrează doar vaccinul antipoliomelitic şi diftero-tetanic.
Elevilor li se administrează doar vaccinul antipoliomelitic şi diftero-tetanic.

Deşi campania de vaccinare antigripală a început la finele lunii octombrie, Direcţia de Sănătate Publică Vrancea a primit doar 30% din cantitatea de doze solicitată.

„Noi am comunicat un necesar de 40.000 de vaccinuri, însă deocamdată am primit doar 14.800 şi nu ştiu când vom ne vor fi furnizate celelalte doze. Dintre acestea, aproximativ 8.000 au fost distribuite medicilor de familie şi personalului medico-sanitar din cadrul spitalelor", declară Marina Maiorov, director adjunct al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

Elevii, excluşi din categoria de risc

Elevii care merg la cabinetul şcolar cu gândul de a se vaccina antigripal sunt nevoiţi să facă cale întoarsă, deoarece medicii de familie sunt cei care administrează dozele doar şcolarilor care suferă de boli cronice.

„Elevii nu fac parte din categoria de risc. Doar cei care au boli cronice beneficiază de vaccinare antigripală gratuită în cabinetele medicilor de familie în evidenţele cărora figurează, iar cei sănătoşi trebuie să şi-l cumpere", mai spune Marina Maiorov.

În momentul de faţă, medicii şcolari au început campania de vaccinare antipoliomelitică şi diftero-tetanică.
„Elevii de clasa a III-a sunt vaccinaţi împotriva poliomelitei, iar celor de clasa a IX-a li se administrează vaccinul diftero-tetanic. Ar fi fost necesare şi dozele antigripale, deoarece elevii stau în comunitate, iar riscul de contaminare a virusului este mult mai ridicat", declară medicul şcolar Doina Ciufu.

Şi părinţii sunt nemulţumiţi că nu se mai pune preţ pe sănătatea elevilor şi că toate serviciile medicale sunt contra - cost.

„Copiii sunt mult mai sensibili, iar vaccinul antigripal este absolut necesar în condiţiile în care la şcoală majoritatea elevilor sunt răciţi, iar virusul se răspândeşte foarte repede. Nici nu mă aşteptam să nu se facă vaccinul la şcoală", spune Cornelia Pintilie, mama unui băieţel în clasa a II-a.

În farmacii, preţul unui vaccin împotriva gripei sezoniere variază între 25 şi 40 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite