Vrancea: Dosarul şpăgii la BAC, luat în râs de inculpaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare parte din cele 21 de persoane trimise în judecată pentru fraudarea rezultatelor la Bacalaureatul din 2008 neagă acuzaţiile. Anchetatorii au monitorizat convorbirile telefonice ale profesorilor. Sumele vehiculate pentru cumpărarea notelor sunt între 100 şi 2.000 de euro.

Inspectorul şcolar general, Iordache Bostan, susţine că nu este vinovat de acuzaţiile ce îi sunt aduse de procurorii DNA şi că a fost reclamat de o rudă de a soţiei sale din răzbunare.

"Nu am intervenit pentru nimeni iar pe persoana la care se spune că am intervenit nici nu o cunosc. Am fost reclamat de o verişoară a soţiei cu care suntem în conflict de mulţi ani, încă de la nuntă şi pe tema moştenirii. Dar se va lămuri că nu am nici o implicare", a declarat Bostan.

Acesta este acuzat în rechizitoriul întocmit de DNA Galaţi că s-a folosit de funcţia pe care o deţine, la rugămintea soţiei sale, pentru a interveni pe lângă o profesoară de limba franceză din comisia de examinare de la Colegiul "Al. I. Cuza" din Panciu să acorde nota maximă pentru trei elevi. Într-un comunicat de presă emis de DNA se precizează că soţia inspectorului general, profesoara Mariana Bostan, a primit 700 de lei în schimbul intervenţiei acestuia.

Acuzaţiile aduse celor 21 de persoane sunt de dare şi luare de mită dar şi trafic de influenţă. Cea care a asigurat circuitul şpăgii la examenul de la bacalaureat în 2008 este, potrivit procurorilor, Anca Sonia Alexandrescu, profesoară de limba franceză de la Colegiul "Al. I Cuza" din Panciu.

"Unele lucruri sunt adevărate"

În dosar sunt implicaţi nu doar profesori ci şi primarul din Panciu, Ion Petre (foto) şi cel din Străoane, Vasile Zbârciog. De asemnea un agent de poliţie din Adjud, Mircea Zetu. Potrivit DNA, majoritatea inculpaţilor au pretins şi primit sume de bani în lei şi în valută între 100 şi 2.000 de euro. Directorul Colegiului "Valeriu D. Cotea" din Focşani, Florin Iamandei, susţine că unele lucruri din dosar sunt adevărate.

image

"Într-adevăr, profesoara despre care se spune că m-a sunat să intervin pentru un elev, am vorbit cu ea, dar dacă i-am spus la telefon că nu pot, înseamnă că am făcut ce mi-a cerut? Oricum elevul acela a şi picat examenul. Cert este că unele lucruri scrise la dosar sunt adevărate", ne-a Iamandei (foto).

image

Acuzaţiile la adresa primarului Ion Petre din Panciu fac referire la faptul că a dat mită ca fiica lui să obţină notă mare însă edilul spune că reclamaţiile sunt nefondate şi că sunt depuse "din invidie" de soţia unui poliţist din oraş al cărei copil nu a reuşit la Bacalaureat. "Acestea sunt nişte chesti de ţaţă de la ţară", spune Petre.

Inculpaţii din dosar sunt scutiţi de suspendarea din funcţie întrucât nu sunt funcţionari publici.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi primul termen urmând să aibă loc la jumătatea lunii octombrie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite