Focşani: Donează sânge ca să aibă de mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focşani: Donează sânge ca să aibă de mâncare
Focşani: Donează sânge ca să aibă de mâncare

Creşterea numărului de donatori de la Centrul de Transfuzii din Focşani este un efect al crizei economice Mii de focşăneni s-au obişnuit ca o dată la şaptezeci de zile să vină la centrul de donare. Mulţi îşi dau sângele pentru bonurile valorice

Ioana Călin este o focşăneancă „abonată” la Centrul de Transfuzii. Femeia nu a avut niciodată un serviciu stabil, muncind, de câte ori are ocazia, ca zilier la lucrările agricole sau alte munci care nu-i aduc un venit constant. Bonurile valorice pe care le primeşte în schimbul sângelui donat îi permit să suplimenteze salariul şi aşa modest al soţului şi să-şi ţină cei doi copii la şcoală.

„Donez sânge în mod constant de aproximativ doi ani de zile. Banii pe care îi primesc sunt bineveniţi, mai ales acum, pe timp de criză. Luăm de mâncare şi aşa scutim din bani”, spune femeia.

Constantin Milea, un buzoian care lucrează la Focşani, este un alt donator permanent. „Mă simt mult mai bine când mi se recoltează sânge, mai ales că am şansa de a salva o viaţă. Din anii 90 sunt un client fidel al centrului de transfuzii”
, zice Constantin Milea.

Printre donatori se numără şi însă focşăneni înstăriţi care obişnuiesc să vină la centru doar pentru a-i ajuta pe bolnavi, fără ca bonurile valorice să aibă vreo importanţă semnificativă.

Bonurile, surse de venit

Nu mai puţin de cincisprezece focşăneni stau zilnic la rând în faţa laboratorului pentru a dona sânge. Fie că sunt donatori permanenţi sau nu, toţi vin cu intenţia de a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă, dar şi pentru a beneficia de  tichetele în valoare de şaizeci de lei.

Conform statisticilor, numărul donatorilor a crescut cu aproximativ 20% faţă de anul trecut.
„S-a înregistrat o uşoară creştere a celor care vin să doneze sânge, dar mă aşteptam ca numărul acestora să fie semnificativ mai mare în comparaţie cu anul trecut”, declară Mioara Hanţă, directorul Centrului de Transfuzii din Focşani.


Sângele, mereu necesar

Centrul de Transfuzii din Focşani se confruntă cu o acută lipsă de sânge din grupa A pozitiv. Directorul unităţii, Mioara Hanţă, a fost nevoită să împrumute zece pungi de sânge de la Centrul din Galaţi, în condiţiile în care frecvent apar cazuri urgente, care necesită această grupă de sânge.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite