Disputa pe preţul gigacaloriei se amplifică între „cetăţenii” şi demnitarii Hornea şi Bacinschi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul a replicat acuzaţiilor edilului, care i-a reproşat că una spune în calitate de cetăţean şi alta face ca prefect.

După ce Decebal Bacinschi l-a acuzat pe prefectul Hornea că joacă dublu rol şi nu-şi respectă înţelegerile între patru ochi, reprezentantul guvernului în teritoriu a venit cu replica.

„Prețul energiei termice în sistem centralizat nu se stabilește în urma unor negocieri între reprezentanții administrației publice după bunul plac al acestora, ci conform legislației în vigoare, cu documente care să ateste necesitatea majorării costurilor. Consider că primarul municipiului Focșani în calitate de cetățean și de ales al urbei este într-o gravă confuzie. Nu voi permite ca cetățenii racordați la sistemul centralizat de încălzire să devină abonați captivi, să fie mărit prețul energiei termice după încheierea perioadei în care aceștia se puteau debranșa. Oamenii trebuie să știe din timp ce măsuri urmează să ia autoritățile locale, ca, la rândul lor, să poată să ia cele mai bune decizii pentru familiile lor", a precizat Sorin Hornea.

VIDEO Primarul Bacinschi spune că prefectul Hornea joacă dublu rol în telenovela „Războiul gigacaloriei"

Acesta mai spune că prin contractul de finanțare pentru reabilitarea sistemului de termoficare, municipalitatea focșăneană s-a obligat să respecte previziunile stabilite pentru anii următori și practicarea prețului de 225,6 lei/Gcal în anul 2012 pentru a putea obţine fonduri europene nerambursabile.

„Cetăţenii municipiului Focşani ar fi trebuit să fie informaţi de către primarul municipiului Focşani şi de către Consiliul Local despre recursul pe care l-au promovat pentru a anula hotărârea Tribunalului Vrancea prin care s-a dat câştig de cauză acţiunii introduse de Instituţia Prefectului şi care stabilea preţul gigacaloriei la 203 lei. Prin recurs, primarul şi consilierii locali doresc ca focşănenii să plătească retroactiv, începând cu luna octombrie 2011, un preţ de 399 lei/Gcal. În aceste condiții, îi las pe focșăneni să decidă cine le apără interesele și cine lucrează în folosul comunității", mai spune Hornea.

Prefectul este de părere că municipalitatea focșăneană ar trebui să facă din ENET o societate care să ofere servicii de calitate la prețuri accesibile, astfel încât să atragă noi clienți dintre cei care s-au debranșat.

„Sistemul centralizat de încălzire reprezintă viitorul și nu sistemele de încălzire individuale. Așa că edilii nu trebuie să persecute abonații sistemului centralizat. Dacă primarul municipiului Focșani nu este în stare să modernizeze acestă societate, ar fi bine să o închidă acum, înainte să cheltuiască bani europeni prin proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare", a mai spus Sorin Hornea.

Primarul Decebal Bacinschi a declarat că nu înţelege demersul prefectului Sorin Hornea, de a declara nelegal proiectul aprobat de consiliul municipal Focşani, privind stabilirea preţului gigacaloriei la 285 de lei.

Primarul spune că a avut discuţii în particular cu prefectul Hornea şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, unde s-a stabilit că preţul de 285 de lei este cel corect, însă prefectul şi-a schimbat între timp poziţia.

„Este foarte greu când discuţi cu două persoane, în momentul în care discuţi cu cetăţeanul Sorin Hornea şi în situaţia în care discuţi cu prefectul Sorin Hornea. Joacă un rol dublu, de cetăţean al municipiului şi de prefect", l-a acuzat primarul Bacinschi pe prefectul de Vrancea.

Intră pe focsani.adevarul.ro pentru a afla şi alte ştiri din Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite