Din ignoranţă, o focşăneancă a făcut 42 de avorturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din zece vrânceni trece pragul singurului cabinet de planning familial din judeţ. Puţine sunt cuplurile care ştiu că pentru o consultaţie la cabinetul de planning familial din Policlinica nr. 2 şedinţa este gratuită.

Cele mai multe probleme reclamate la singurul cabinet de planning familial din judeţul Vrancea sunt neînţelegerile în cuplu pe teme sexuale dar şi că femeile nu sunt lăsate de soţii lor să urmeze tratamente de contracepţie.

Ionica este una dintre pacientele care iau astfel de pilule pe ascuns întrucât are deja cinci copii şi peste 40 de avorturi. „Iau fără să ştie soţul că nu mai pot face avorturi. Am 42 de chiuretaje. Nici uter nu mai am. Soţul nu mă lasă să mă protejez că aşa vrea el dar nu mai pot aşa", ne-a mărturisit femeia.

Incredibil pentru secolul în care trăim, însă în situaţia ei sunt zeci de femei în municipiul Focşani.

Acuzate de adulter pentru că se protejează

De cele mai multe ori, femeile nu sunt lăsate de soţ să folosească metode contraceptive. De asemenea, foarte mulţi bărbaţi care refuză să folosească prezervativul, deşi aceasta este singura cale de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Metodele de protecţie ca tendinţă spre adulter constituie o prejudecată cât se poate de actuală. „Sunt bărbaţi care refuză să folosească prezervativul pentru că există o mentalitate veche, se cred mai bărbaţi dacă nu fac asta dar sunt şi bărbaţi care îşi ceartă nevestele daca acestea încearcă să îi convingă să utilizeze prezervativul spunând că ele vor să întreţină relaţii sexuale şi cu alţi bărbaţi şi că din acest motiv vor să se protejeze", spune dr. Felicia Moise coordonatorul programului.

Gradul de adresabilitate la cabinetul de planning familial este de unu la zece şi asta pentru că puţini sunt cei care ştiu că pentru vizita la medicul specialist le trebuie doar o adeverinţă de salariat sau prezentarea legitimaţiei de elev sau student, după caz.

30 % din pacienţi sunt bărbaţi

La cabinetul din Policlinica nr. 2 sunt înscrişi peste 10.000 de pacienţi din care 30 % sunt bărbaţi, în special liceeni.

La fiecare vizită, aceştia primesc pachete de prezervative gratuite iar femeile, pilule anticoncepţionale.

Metodele contraceptive cel mai des solicitate de focşăneni sunt pilulele şi contraceptivele injectabile.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite