GALERIE FOTO Desfiinţarea celor două spitale de la Odobeşti şi Mărăşeşti, misiune pe jumătate îndeplinită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A trecut un an de când au fost închise porţile în spitalul Odobeşti
A trecut un an de când au fost închise porţile în spitalul Odobeşti

Doar Spitalul din Mărăşeşti a fost transformat în cămin de bătrâni, aşa cum a fost intenţia, în vreme ce Spitalul din Odobeşti ar putea fi redeschis în urma unei decizii a instanţei.

A trecut un an de la mult contestata decizie a Ministerului Sănătăţii de comasare şi reprofilare a spitalelor din România, hotărâre care a afectat şi două spitale din Vrancea.

Este vorba despre Spitalele din Odobeşti şi Mărăşeşti, care ar fi trebuit transformate, potrivit Ministerului Sănătăţii, în azile de bătrâni. Spitalul din Mărăşeşti a fost desfiinţat la 1 aprilie 2011, iar aici autorităţile locale s-au conformat deciziei Guvernului şi au pus bazele căminului pentru persoane vârstnice „O Nouă Şansă".

image

CLICK aici pentru imagini

Cu o capacitate de 44 de locuri, azilul a fost inaugurat pe 6 decembrie, iar în prezent 30 de vârstnici beneficiază deja de cazare.

Pentru amenajarea acestei locaţii care funcţionează cu un număr de 17 foşti angajaţi ai spitalului, au fost investiţi peste 200.000 de lei, bani cu care au fost modernizate cele 28 de camere, dotate cu grupuri sanitare proprii.

"Sunt multe cereri în aşteptare, pentru că noi suntem un centru social şi nu unul socio-medical, deci nu primim persoane care au probleme deosebite de sănătate. Bătrânii care au ales să locuiască la cămin plătesc o taxă lunară de 500 de lei, iar în cazul în care pensia este mai mică diferenţa de bani este suportată de aparţinătorii persoanei respective sau de la bugetul local. Căminul funcţionează cu un număr de 17 angajaţi, care figurau şi în organigrama fostului spital", ne-a declarat Daniel Drăgan, directorul Căminului.

Acesta ne-a precizat că în aceeaşi clădire va fi deschis şi un centru de permanenţă medicală, finanţat de Ministerul Sănătăţii.

Spitalul Odobeşti s-ar putea redeschide

La Spitalul din Odobeşti lucrurile sunt mai complicate, după ce autorităţile locale au contestat în instanţă decizia de transformare a unităţii în cămin de bătrâni.

Cu toate că adresabilitatea către acest spital era un scăzută, primarul Daniel Nicolaş nu s-a putut împăca cu ideea că oraşul va rămâne fără spital şi a dat în judecată Ministerul Sănătăţii, la sfârşitul anului trecut câştigând o primă dispută.

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au admis cererea de suspendare a Hotărârii de Guvern nr.212/2011 privind aprobarea programului de interes naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoane vârstnice", precum şi a HG nr.345/2011 pentru aprobarea pentru anul 2011 a Raportului Comisiei de selecţie a unităţilor sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate.

„Decizia este executorie, aşa că vom face o notificare către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru a încheia un contract de furnizare servicii cu spitalul. De asemenea vom cere Direcţiei de Sănătate Publică să includă unitatea pe lista spitalelor funcţionale şi să monitorizeze activitatea potrivit legislaţiei în vigoare. De vreme ce autorizaţiile de funcţionare sunt valabile, singura problemă va fi cu angajarea personalului, însă vom încerca să luăm cât mai mulţi oameni care au domiciliul în Odobeşti" , declară edilul Daniel Nicolaş.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că autorităţile din Odobeşti nu au dreptate. Aceştia au exemplificat că atunci când s-a închis spitalul erau 30 de persoane internate în unitate, dar niciuna dintre ele nu a fost transferată spre Focşani sau altă localitate apropiată, ci oamenii au fost trimişi acasă, semn că acolo funcţiona un fel de sistem de asistenţă socială.

În plus, spitalul din Odobeşti se află la 10 km distanţă de cel mai mare spital din Focşani.

Aparatură de 900.000 de lei, conservată

În acest timp, până la soluţionarea litigiului în instanţă, autorităţile localoe au decis să conserve aparatura evaluată la aproximativ 900.000 de lei.

Cât despre angajaţi, cei mai mulţi au fost preluaţi de Spitalul Judeţean „Sfântul Pantelimon" din Focşani

Intră pe focsani.adevarul.ro pentru a afla şi alte ştiri din Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite