Decani la facultate cu statui pentru posteritate FOTO-VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul lui Culai Dascălu
Bustul lui Culai Dascălu

Decanul Facultăţii de Management Agroturistic „Bioterra" din Focşani şi şefa lui „dau vina" pe studenţi pentru busturile sculptate

Două busturi de bronz, aşezate pe câte un soclu, întâmpină studenţii din Focşani la intrarea în sediul Facultăţii de Management Agroturistic din cadrul Universităţii „Bioterra".

Privite de la depărtare de cineva care nu este de-al casei, s-ar putea crede că statuile aparţin unor personalităţi din trecut care i-au inspirat pe mai marii de la Bioterra în procesul educaţional.

Bustul lui Culai Dascălu

CLICK aici pentru imagini

Citind însă plăcuţele aflate sub bust, aflăm că avem de-a face cu două personaje extrem de actuale: şeful filialei „Bioterra" de la Focşani, decanul Culai Dascălu, care este totodată şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din Vrancea, şi prof. univ. Floarea Nicolae, fost rector al „Bioterra", astăzi vicepreşedinte al Universităţii.

Cei doi se mândresc cu operele de artă etalate pe holul universităţii şi spun că sunt rodul contribuţiei studenţilor, ca semn de apreciere pentru activitatea de la catedră.

„Studenţii mi-au făcut statuia cadou. Să vedeţi totuşi că există un ataşament... Nu am ştiut dinainte. Au fost făcute în semn de respect", a precizat decanul Culai Dascălu.

Evident, respectul studenţilor a venit după ce s-au văzut cu diplomele de licenţă în mână, iar scandalul diplomelor „Bioterra" oferite pe bandă rulantă unor politicieni de marcă, apărut în presă de curând, ar putea explica acest „respect".

În cei 10 ani de funcţionare a Facultăţii de la Focşani, peste 700 de studenţi au absolvit studii superioare.

La rândul său, prof. dr. ing. Floarea Nicolae consideră că se doreşte discreditarea universităţii, aluzie la scandalul de corupţie de la sfârşitul lunii trecute când un prodecan de la „Bioterra" a fost pus de procurori sub acuzare în legătură cu divulgarea de subiecte de licenţă.

„Studenţii au considerat că m-am implicat în managementul universităţii pentru binele lor. Mi-am cedat şi salariul să facem învăţământ la Focşani. Provincia este mai recunoscătoare cu ceea ce se face bun şi aşa au considerat studenţii că merităm să fim recompensaţi", ne-a declarat ieri vicepreşedinta „Bioterra", Floarea Nicolae, al cărei soţ conduce Universitatea de la Bucureşti.

Lumea culturală, uimită

Elevii focşăneni, care se pregătesc să devină studenţi, spun că rar le-a fost dat să audă că cineva are parte de statuie în perioada vieţii. „Nu cred că asta este apreciere. Eu le-aş fi dat un buchet de flori sau i-aş fi îmbrăţişat, nu le-aş fi construit statui", ne spune Mirela Voinea, elevă în clasa a XII-a la un liceu din Focşani.

Şi elita culturală din Focşani se declară oripilată de „idolatria" practicată la „Bioterra", mai cu seamă că Focşaniul este destul de sărac la capitolul statui şi busturi ale unor personalităţi culturale care au influenţat istoria acestor locuri.

„E treaba lor, dacă studenţii au considerat că merită, foarte bine. Anghel Saligny unde are bust? Eu nu ştiu să aibă. Sunt multe personalităţi care ar merita să aibă statuie. Ar trebui să existe o comisie care să dea avize pentru statui", spune scriitorul vrâncean Gheorghe Neagu, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Pe de altă parte, şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Vrancea consideră că instituţia pe care o conduce ar fi trebuit anunţată pentru autorizarea busturilor.

„Vom verifica dacă s-a procedat legal cu aceste statui, pentru că este nevoie din partea comisiei de for public de un aviz de la minister pentru amplasarea acestor statui. Chiar dacă este o universitate privată, ea are o componentă publică, pentru că funcţionează în baza unei legi a învăţământului", ne-a declarat Florin Micu Iliescu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural

Din scandal în scandal

La sfârşitul lunii septembrie, profesorul Adrian Dulugeac, şef de lucrări la Universitatea „Bioterra" Bucureşti, a fost reţinut de procurori fiind acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material.

Potrivit procurorilor, în lunile iunie şi iulie Dulugeac a furnizat informaţii ce nu sunt destinate publicităţii mai multor persoane care au susţinut examenul de licenţă la Universitatea „Bioterra" Bucureşti.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite