Dau murăturile din cămară pe pastile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai multe gospodine din Focşani îşi vând borcanele cu zarzavat, pregătite în toamnă, pentru a face rost de bani. Bulion, ardei în oţet, murături, leuştean uscat sau borş de putină. Toate se transformă în bani pentru medicamente ori pentru plata întreţinerii.

Dacă în timpul anului au petrecut zile întregi în bucătărie pentru a-şi umple cămara cu zarzavaturi, dulceţuri şi compoturi pentru iarnă, acum, din ce în ce mai multe gospodine din Focşani se văd nevoite să le expună la vânzare pe tarabele din piaţă. N-ar renunţa la ele nici în ruptul capului, mai ales că sunt 100% naturale, însă veniturile sunt insuficiente pentru a-şi putea acoperi cheltuielile lunare.

Mai bine în frig decât acasă

Deşi aerul rece îi pătrunde în oase, iar problemele de sănătate nu-i dau pace, Safta Pleşa (70 de ani) stă de dimineaţa până seara în Piaţa Moldovei, aşteptând clienţi dornici să cumpere hrean ras, ardei la oţet sau viţă-de-vie pentru sarmale. „Am mare nevoie de bani pentru medicamente de tensiune, pe care trebuie să le iau lunar, iar eu nu am pensie deloc. Singura sursă de venit este pensia soţului, în valoare de 600 de lei, dar nu ne ajunge. Aşa că m-am gândit să scot la vânzare conservele pentru iarnă. Consum eu mai puţin, dar măcar să-mi pot lua pastilele. Nu câştig foarte mult, 20-30 de lei pe zi, din care 9 lei îi dau chirie pe tarabă, dar, dacă stau acasă, ce câştig?", spune femeia.

Şi Georgeta David (60 de ani) a adus în Piaţa Moldovei o bună parte din proviziile pentru iarnă cu speranţa că la sfârşitul zilei va pleca acasă cu câteva sute de lei. „Tot ce-am pregătit pentru mine am scos şi pe tarabă, de la leuştean uscat, murături şi borş de putină până la compot de piersici. Cumpără focşănenii, în special cei care vor să mănânce natural. Sunt nevoită să vin în piaţă, pentru că pensia de 400 de lei nu-mi ajunge. Am şi o fată la liceu care zi de zi face naveta şi doar pe abonament trebuie să dau 160 de lei lunar, întreţinerea e şi ea scumpă, aşa că orice ban în plus e bine-venit", spune gospodina.

Preţuri pentru toate buzunarele

Cumpărători sunt destui şi sunt foarte mulţumiţi de calitatea mărfii şi de preţuri. „Sunt foarte bune, preparate ca la mama acasă. Obiş­nuiesc să cumpăr zarzat, compot şi ardei la oţet", spune Nichita Sandu, unul dintre clienţi. „Hreanul ras şi viţa-de-vie sunt superbune. Eu lucrez foarte mult şi nu prea am timp de zarzavaturi, aşa că vin cu mare încredere la gospodinele din piaţă. Sunt ambalate bine şi de gust nici nu mai zic", spune Anişoara Robu, o altă clientă.

Zarzavaturile pregătite ca „la mama acasă" au preţuri pentru toate buzunarele. O sticlă de jumătate de kilogram cu ardei la oţet costă 4 lei, un kilogram de murături - 5 lei, un borcan de roşii murate - 5 lei, o sticlă de doi litri de borş de putină - 5 lei, o legătură de leuştean uscat - un leu, iar un compot - 5 lei.

"Hreanul ras şi viţa-de-vie sunt superbune. Eu lucrez foarte mult şi nu prea am timp de zarzavaturi, aşa că vin cu mare încredere la gospodinele din piaţă."
Anişoara Robu clientă

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite