Datornicii la ENET, fără căldură la iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avertismentul societăţii de termoficare se adresează asociaţiilor de locatari care au datorii de 85 de miliarde de lei vechi

Când vine vorba de plata obligaţiilor la societatea de termoficare, mulţi focşăneni se declară neputincioşi. Sunt mii de oameni care spun că nu mai fac faţă facturilor.

Mariana Mantu este o focşăneancă pentru care plata facturii la întreţinere este o provocare imensă.

„Am depăşit 20 de milioade de lei la ENET şi trebuie să facem împrumut ca să achit datoria. Doar soţul lucrează şi am preferat să avem ce da de mâncare la copii. Nu ne mai descurcăm", ne-a declarat focşăneanca.

Conducerea ENET spune că înţelege că oamenii o duc mai rău în această perioadă, dar le cere totuşi să facă un minimum de efort şi să mai treacă şi pe la casieria societăţii, înainte de a fi prea târziu.

85 de miliarde, datorii

„Populaţia datorează societăţii noaste 85 de miliarde de lei vechi. Vom ajunge să întrerupem la iarnă furnizarea energiei termice şi a apei calde către asociaţiile de proprietari cu datorii mari", spune Valter Popescu, directorul ENET Focşani.

Responsabilii asociaţiilor de proprietari recunosc datoriile, spun că societatea ENET este îndreptăţită să ameninţe cu tăierea căldurii, dar nu sunt convinşi că se va ajunge atât de departe.

„În primul rând se pune problema dacă vor avea cum să dea la iarnă apă caldă şi căldură, pentru că după cum se ştie, ENET a fost tăiată de la conducta de gaze şi funcţionează acum pe păcură. Din punct de vedere tehnic, le convine să dea în continuare pe datorie energie termică, numai să nu le scadă numărul de abonaţi", ne spune Violeta Balica, preşedinte al Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Focşani.

Potrivit acesteia, recordul la datorii îl deţine Asociaţia 791 de la Sud, care înregistrează o restanţă de un miliard de lei vechi.

„Acest lucru înseamnă cam plata întreţinerii pe un an, pe total asociaţie. I-am dus în instanţă, suntem în proces cu ENET şi i-am chemat în garanţie pe toţi cei care au debite", a mai precizat Violeta Balica.

Primarul vede negru în faţa ochilor

Primarul Decebal Bacinschi spune că realitatea va fi mult mai dură la iarnă pentru cei 60.000 de focşăneni care locuiesc la bloc.

„Dacă se renunţă la subvenţii, aşa cum se spune, va fi o lovitură pentru focşăneni, care se confruntă deja cu tăierea salariilor şi a altor indemnizaţii sociale", a precizat Bacinschi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite