DEZBATERE / Clasele cu predare simultană din Vrancea ar putea fi desfiinţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii ISJ Vrancea dezbat un plan de revizuire a şcolarizării, potrivit căruia clasele cu predare simultană vor fi desfiinţate. Decizia va fi aplicată în şcolile din localităţile rurale izolate, unde clasele sunt formate din elevi cu vârste diferite. Din septembrie, aceştia se vor muta la alte şcoli.

După ce anul trecut zeci de unităţi şcolare din judeţul Vrancea au fost comasate din cauza numărului mic de elevi care le frecventau, acum oficialii din învăţământ au pus pe masa dezbaterilor şi eliminarea claselor cu predare simultană.


Astfel, începând cu anul şcolar 2011 - 2012, copiii de vârste diferite, care învaţă la comun, vor fi transferaţi la şcoli mai mari din alte sate sau localităţi. Decizia vine ca urmare a pregătirii slabe de care elevii din clasele simultane au parte, dar şi din dorinţa de a face economie la buget.

„Acolo unde sunt microbuze şcolare, iar infrastructura permite deplasarea pe distanţe acceptabile se va renunţa la învăţământul simultan. Chiar zilele acestea am început o rundă de discuţii cu directorii şcolilor din mediul rural, unde funcţionează acest sistem de predare. Vrem ca toţi elevii să aibă acces la un învăţământ normal şi cât mai eficient", declară Stan Rogoz, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea.

De la Bordeşti, la Pituluşa

Printre elevii care începând cu luna septembrie vor fi nevoiţi să facă naveta se numără şi cei de la Şcoala Broşteni. Aici, în aceeaşi sală învaţă simultan opt copii de clasa a II-a şi şase de clasa a IV-a, adică mai puţin de jumătate din necesarul unei clase normale, cu 30 de elevi. De altfel, conducerea unităţii este de acord ca cei 14 şcolari să fie transferaţi la Şcoala Pituluşa, situată la o distanţă de trei kilometri.

De altfel, desfiinţarea şcolilor cu puţini elevi este oarecum inevitabilă, de vreme ce funcţionează sistemul de finanţare per capita, conform căruia unităţile primesc fonduri în funcţie de numărul de copii.

„Consider că este normal ca elevii să frecventeze şcoala din centrul comunei, unde clasele sunt separate, iar procesul de predare este cu totul diferit. Nu este o distanţă foarte mare, în condiţiile în care avem microbuz şcolar asigurat. Cât despre învăţătoarea de la clasa simultană, aceasta se va pensiona, aşa că toate lucrurile vor decurge cât se poate de elegant. Oricum, la Bordeşti va funcţiona în continuare grădiniţa", declară directorul Doina Elena Devetah.

Anul trecut, 20 de şcoli din judeţul Vrancea au fost comasate, cu toate că o parte din ele erau modernizate la standarde europene.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite