Cursurile de recalificare, plătite din banii statului, nu îi ajută prea mult pe şomerii vrânceni să-şi găsească un loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de vrânceni vor să se angajeze cu orice preţ, obţin pe bandă rulantă diplome pentru recalificări, dar în zadar, pentru că piaţa muncii este saturată în noile lor meserii.

Majoritatea şomerilor aleg să urmeze cursuri de operator PC, bucătar, ospătar sau frizer, specializări care sufocă piaţa muncii, după cum spun autorităţile statului.


Cu toate acestea, statul plăteşte în medie pentru un şomer între 650-700 de lei pe curs, bani irosiţi, de cele mai multe ori, degeaba. Dacă vrei să înveţi tainele meseriei de bucătar, autorităţile achită mai bine de 700 de lei, pentru un frizer 600 de lei, iar pentru un comerciant sau operator PC, 650 de lei.


Cei mai mulţi şomeri care fac aceste cursuri de recalificare nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă. La cele peste zece cursuri organizate de AJOFM în această perioadă s-a înscris peste 300 de şomeri. Nota de plată pe care o achită statul pentru aceste cursuri este de aproximativ 160.000 de lei.


Zeci din vrânceni au trecut de prima tinereţe, dar învaţă cot la cot cu tinerii care abia au ieşit de pe băncile şcolii. Este şi cazul Mirelei Poenaru de 38 de ani care a lucrat de la 18 ani pe piaţa cionfecţiilor. Acesta şi-a pierdut locul de muncă la începutul anului şi nu a reuşit nici până acum să se reangajeze.


"Fiind în şomaj, m-am înscris de la AJOFM la un curs de calificare pentru operator PC. Eu sunt cea mai în vârstă de la aceste cursuri, dar nu mi-e ruşine, chiar dacă unii sunt ca şi copii mei.


Am fost croitoreasă la o firmă din Focşani şi s-au făcut restrucurări la începutul anului. M-am înscris la acest curs de operator PC pentru că eu spun că este o meserie de viitor. Toate se fac acum pe calculator şi cred că îmi voi găsi de lucru până la urmă
", a declarat MirelaPoenaru.


Doar 69 de şomeri şi-au găsit loc de muncă


De la începutul acestui an, doar 69 de şomeri vrânceni şi-au găsit un loc de muncă după ce au urmat cursurile organizate de AJOFM.


Cei care au rămas fără job şi au o ocupaţie care nu se mai caută pe piaţa muncii pot beneficia de cele 14 cursuri de formare profesională pentru a învăţa o meserie nouă. Cursanţii beneficiază de pregatire teoretică si practică gratuită, rechizite, manual şi echipament de protecţie.

Anul acesta, Agenţia Naţionala de Ocupare a Forţei de Muncă oferă cursuri pentru meserii în domeniul constructiilor, panificaţiei, textilelor, auto, contabilitate, informatică sau limbi străine.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite