Curăţenia în şcoli s-a făcut pe datorie. Cele mai multe unităţi au fost doar cosmetizate, cu puţin var şi cu un strat de vopsea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea unităţilor de învăţământ din Vrancea nu s-au mai putut baza pe niciun fel de sprijin financiar de la primării.Şcoli fără autorizaţie sanitară, sedii de unităţi care au fost retrocedate sau lipsa totală a finanţării reprezintă imaginea sumbră a sistemului de învăţământ din judeţ.

Directorii de şcoli au stat toată vara cu mâna întinsă pentru a lua o cutie cu vopsea sau o găleată de var, necesare igienizării în unităţile de învăţământ.


Cu toate acestea, peste 50% din şcolile judeţului nostru intra în noul an de învăţământ fără autorizaţii sanitare
Din cele peste 600 de unităţi şcolare, majoritatea care sunt în neregulă provin din mediul rural.

Au fost alocaţi pentru investiţii de la bugetul de stat aproximativ opt milioane de lei pentru 50 de unităţi de învăţământ.

Primarul Adjudului, Constantin Armencea, spune că aproape toate şcolile din judeţul Vrancea, în special cele din mediul rural, au fost igienizate pe datorie.

"Altfel începeam şcoala fără să se dea măcar o mână de var. Sumele se ridică la aproximativ 5.000 de lei de şcoală, doar pentru a face strictul necesar. Nici 10 % din cât trebuia să fie bugetul nu am primit. Totul se face pe datorie şi avem înţelgere de la firmele cu care lucrăm", mărturiseşte primarul oraşului Adjud.


Constantin Armencea recunoaşte că Adjudul are cele mai mari datorii la firmele de construcţii. Peste 500.000 de lei este suma pentru construirea unei săli de sport şi a unui campus şcolar.

"Nu ştim când vom putea achita aceste restanţe financiare. Am discutat cu reprezentantele firmelor în cauză şi unii n-au înţeles şi ne mai păsuiesc ceva vreme. Mai compensăm cu impozitele pe care ei le dau la bugetul de stat şi sper să ieşim cu bine, dar în acest moment suntem aproape de faliment", a adăugat Armencea.


Buget de cinci ori mai mic

Dacă unele primării au reuşit cu greu să creeze condiţii pentru elevi, alte unităţi de învăţământ au conservat lucrările începute din cauza lipsei de fonduri.
"Primăriile au contractat mai multe lucrări fără a dispune de bani, iar acum acestea nu mai pot continua deoarece nu pot fi achitate. Bugetul este de cinci-şase ori mai mic decât în anii trecuţi şi asta se resimte", conchide primarul Armencea.


Şi în Focşani situaţia este la fel ca şi în judeţ. Şcolile au fost igienizate cu bani foarte puţini, restul sumelor venind din sponsorizări.

"S-a mai dat o vopsea şi un var. Clor pentru WC-uri, şi cam atât. Totul din sărăcie, dar nu avem ce face", face haz de necaz directorul Ionel Sârghi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite