Cultura de vie din Vrancea este compromisă de frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna lungă a afectat cultura de viţă de vie din acest an. 30 % din recoltă a fost compromisă din cauza temperaturilor scăzute pe termen îndelungat în acest an, a variaţiilor termice, dar şi din cauza căderilor de chiciură.

În unele zone, cultura este compromisă în totalitate. Dacă anul trecut recolta la viţa de vie a fost de opt tone de struguri la hectare, în acesta an va fi drastic redusă.

Media afectată, 30%

„Pe multe suprafeţe nu a dat mugurul de rod din cauza frigului din iarna acestui an. Sunt suprafeţele de la începutul pantelor în care via e distrusă şi în procent de 90 %, sunt multe zone afectate în procent de 50 % însă media la nivel de judeţ este de 30 %.

Doar cei la care pagubele sunt mai mici mai pot spera că se va remedia via cu ajutorul tăierilor de compensare pe care le pot face acum", ne-a declarat Costică Neaţă, directorul Direcţiei de Agricultură şi pentru Dezvoltare Rurală Vrancea.

Ceaslaua şi Merlotul, vulnerabile

Cele mai afectate suprafeţe de viţă de vie sunt cele cultivate cu Ceasla şi Merlot, acestea fiind soiurile cele mai vulnerabile la frig.

„Eu sunt norocos că din cele 7,5 ha de viţă de vie doar 25 % sunt compromise. Dar în centrul localităţii sunt suprafeţe întregi, compromise 100 %. Eu din Ceasla, dacă anul trecut am scos şi 14.000 de kg la hectar, acum dacă scot 2.000 de kg la hectar este foarte bine!. Cred că totul vine de la poleiul din ianuarie. Că a stat lipit de butuc şi l-a ţinut îngheţat. Am un măr în curte de pe care am dat poleiul jos şi îi merge bine. De asta spun", ne-a spus Valentin Copaci, unul dintre viticultorii din comuna Jariştea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite