Culege comorile ascunse în pădure: trufele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un singur vrâncean a reuşit să descopere secretele celor mai valoroase ciuperci, culese de câini special dresaţi. Culegerea trufelor presupune un echipament adecvat, foarte costisitor de altfel, câini experimentaţi şi multă răbdare.

Dan Cautiş este singurul vrâncean şi unul dintre puţinii români care, în urmă cu aproximativ opt ani, a început să cerceteze pădurile în căutarea trufelor, ciuperci cu un gust inconfundabil, care fac furori în restaurantele occidentale.

Adevărate bogăţii ale pământului, acestea nu pot fi găsite fără ajutorul câinilor. Dresaţi corespunzător, aceştia ajung să cunoască trufa după mirosul specific.

image

La început, Dan Cautiş a pornit la drum cu un singur câine, adus din Italia însă, din dorinţa de a intra pe piaţa comerţului cu trufe, vrânceanul s-a ocupat de dresajul a peste 30 de câini, alături de care cutreieră pădurile în lung şi-n lat.

Deşi profitabilă, această afacere nu aduce câştiguri imediate, fiind esenţiale acumularea unor cunoştinţe solide şi o investiţie importantă în echipament adecvat.

„Este nevoie în primul rând de un câine bun, care valorează între 5.000 şi 7.000 de euro, haine, încălţăminte, ustensile pentru pădure şi o maşină de teren. Deci, nu este la îndemâna oricui, iar fără cunoştinţele necesare toate acestea nu valorează nimic", precizează Dan Cautiş.

Investiţiile au fost de bun augur pentru vrânceanul care a început să vândă trufe în ţări precum Italia, Spania, Franţa şi Germania. Mai mult, de curând şi-a format o reţea de distribuţie în restaurantele româneşti.

Luptă împotriva distrugerii ecosistemelor de trufe

Din dorinţa de a se îmbogăţi peste noapte, români, dar şi străini neexperimentaţi, au început să sape pădurile cu greble şi alte intrumente care pur şi simplu distrug ecosistemele în care se nasc trufele. Pentru a stopa acest abuz, Dan Cautiş şi un grup de pasionaţi ai trufelor au înfiinţat „Asociaţia Căutătorilor de Trufe din România".

„Această asociaţia are ca obiectiv reprezentarea intereselor căutătorilor de trufe, protejarea ecosistemelor forestiere naturale în care se dezvoltă trufele şi promovarea truficulturii", explică Dan Cautiş.

image

Fără trufe în restaurantele din muncipiu

Considerate a fi delicatese extrem de scumpe, putând ajunge şi la 2.000 de euro kilogramul, trufele nu au ajuns deocamdată în bucătăriile restaurantelor din Focşani.

„Nu ştiu dacă piaţa locală ar consuma aşa ceva. Trufele sunt mâncate de cei care le cunosc gustul şi valoarea", spune Marius Neagu, patronul restaurantului Casa Vrânceană.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite