Criză de sânge la Centrul de Transfuzii. Instituţia duce lipsă şi de personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai puţini vrânceni sunt dispuşi să doneze sânge, în condiţiile în care zeci de bolnavi zac pe patul de spital cu lunile, în aşteptarea transfuziei salvatoare.

Potrivit reprezentanţilor Centrului de Transfuzii Sangvine (CTS) Vrancea, zilnic sunt în medie 15 donatori, prea puţini pentru a acoperi necesarul de sânge care trebuie să ajungă în unităţile medicale. „Chiar la Spitalul Judeţean  «Sfântul Pantelimon» sunt doi pacienţi care au nevoie de trombocite, însă nu avem cum să-i ajutăm deocamdată“, precizează Mioara Hanţă, directorul CTS.

Sânge de la bugetarii sportivi vrânceni
Rezervele de sânge din grupele B pozitiv şi negativ sunt cele care ridică cele mai mari probleme în momentul de faţă deoarece stocul este aproape epuizat. Lipsa de donatori cu care se confruntă Centrul de Transfuzii i-a sensibilizat pe angajaţii Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Vrancea. Şapte salariaţi au mers săptămâna trecută la sediul instituţiei pentru a dona sânge, contribuind astfel la salvarea unor vieţi.

„Din cantitatea de sânge donată, o singură dată se pot extrage elementele care pot salva vieţile a trei pacienţi. În fiecare secundă apare nevoia de sânge. E vorba atât despre oameni accidentaţi, care se află în sălile de operaţii, cât şi despre cei care suferă de afecţiuni grave la care singura şansă este transfuzia de sânge“, a declarat Daniel Gongu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Vrancea.

Şase posturi libere

Donatorii primesc în schimbul sângelui un tichet valoric de 60 de lei, precum şi un set de analize gratuite. Printre cei mai fideli „clienţi“ ai centrului se numără vrâncenii din mediul rural, cu o situaţie materială precară. Nici la capitolul personal, Centrul de Transfuzii Sangvine Vrancea nu stă mai bine, în prezent instituţia confruntându-se cu un deficit de şase cadre medicale.

„Avem 18 angajaţi cu tot cu personal TESA, însă marea problemă este la asistente. Şi postul de medic generalist care trebuie să ofere consultaţii este blocat, aşa că am fost nevoită să preiau eu această funcţie. Situaţia este destul de grea, însă trebuie să îndurăm. Chiar dacă ne plângem, tot nu rezolvăm nimic“, a spus în final directorul Mioara Hanţă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite