Criza afectează până şi comerţul cu fier vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii centrelor de colectare şi-au văzut afacerile prăbuşindu-se odată cu scăderea preţului la fier.Anul trecut, un kilogram de fier vechi era plătit la centre cu un leu şi chiar mai mult însă criza a dus la înjumătăţirea preţului.

Considerată în trecut o afacere destul de profitabilă, pentru că alimenta industria cu materie primă, comerţul cu fier vechi traversează o perioadă nefastă.

Pe de o parte, numărul celor care aduc fier la centrele de colectare s-a împuţinat iar pe de altă parte, preţul de achiziţie al metalelor a scăzut la jumătate.

Una dintre explicaţii, oferită de directorul celui mai mare centru de colectare fier vechi din Focşani, este că la momentul actual industria siderurgică nu lucrează şi piaţa construcţiilor este la pământ. "Noi, ca societate, suntem pe linia de plutire. Alte societăţi au dispărut din peisaj. Faţă de anul trecut, când colectam în medie 2.500 de tone de fier vechi pe lună, acum abia ajungem la 1.200 de tone pe lună", ne spune Dănuţ Dima, directorul SC REMAT Focşani.

Vremurile bune, demult apuse

Preţul de achiziţie al fierului vechi oferit de societate s-a înjumătăţit, ajungând de la un leu/kg, la 50 de bani/kg.

Cei mai afectaţi de criza de pe piaţa fierului vechi sunt însă oamenii care îşi câştigă existenţa căutând prin dărîmături câte o bucată de fier vechi. "Am adus la Remat 59 de kilograme de fier şi mi-au dat pe el 295 de mii de lei (n.r. 29,5 lei noi). Fac lucrul ăsta la două, trei zile, cum reuşesc şi eu să adun fierul de pe la gunoaie sau de pe unde găsesc. Cumpăr şi eu pâine la familie de pe urma fiarelor", ne spune Marcel Botezatu, care recunoaşte că "afacerea" i-a mers mai bine în trecut.

Între toate aceste date care conturează declinul din domeniu, singurul lucru pozitiv care se întâmplă este că preţul scăzut îi descurajează până şi pe hoţi să mai fure capacele de canal din oraş sau caloriferele din blocuri.


Şase centre au fost închise

La ora actuală, în Focşani mai există doar două centre mari de achiziţie fier vechi, unde se pot adresa atât persoanele fizice, cât şi juridice. Acestea sunt practic filiale ale unor firme cunoscute din ţară.

Din cauza declinului industriei şi pieţei de fier vechi, şase puncte de colectare au pus lacăt pe poartă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite