Cozi kilometrice la RAR/Sute de focşăneni aşteaptă să-şi înmatriculeze maşinile second -hand

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Lăgeanu a aşteptat zece zile să îi fie verificată maşina
Eduard Lăgeanu a aşteptat zece zile să îi fie verificată maşina

Speriaţi că taxa de înmatriculare va creşte, sute de focşăneni sunt dispuşi să aştepte două săptămâni pentru verificarea maşinilor. Din cele peste 1.200 de autoturisme înmatriculate în Vrancea în ultima lună, mai bine de 85% sunt la mâna a doua sau chiar a treia.

Pentru a evita certurile şi cozile interminabile, focşănenii care şi-au cumpărat maşini la mâna a doua din străinătate au făcut o listă de aşteptare şi programările s-au făcut până la finele anului.

Oamenii spun că, dacă ai noroc, îţi vine rândul pentru verificarea maşinii chiar şi la două sau trei săptămâni. Dacă pierzi programarea, poţi aştepta să îţi vină rândul şi până la finele anului.

Eduard Lăgeanu a aşteptat mai bine de zece zile până să ajungă la specialiştii de la RAR.

"Mi se pare o aberaţie să plăteşti o taxă de primă înmatriclare, atâta timp cât România face parte din Uniunea Europeană. Maşina pe care am cumpărat-o în Germania a mai fost înmatriculară de două ori, aşa că nu văd de ce suntem obligaţi achităm o taxă aşa de mare. M-am grăbit să plătesc acum 500 de euro pentru că de la 1 ianurie suma pentru prima înmatriculare se va mări de patru ori, suma ajungând la peste 2.000 de euro", recunoaşte focşăneanul.

Oficialii Registrul Auto Român din Vrancea spun că volumul de muncă aproape s-a dublat în ultimele zile, peste 100 de persoane prezentându-se pentru verificare în vederea înmatriculării.

Peţurile scăzute ale acestor maşini, dar şi criza economică i-a determinat pe focşăneni să se orienteze către autoturismele vechi. Foarte puţini sunt cei care îşi mai cumpără o maşină nouă.

„În ultima lună, focşănenii care au vrut să-şi înscrie maşina s-au prezentat la RAR şi s-au format cozi destul de mari. Numărul înmatriculărilor a crescut cu cel puţin 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", spune Vasile-Ionuţ Petrea, inspector autorizat.

Samsarii se bucură

Cei care câştigă cei mai mulţi bani din această afacere sunt samsarii de maşini, cei care aduc autoturisme din Germania, Olanda sau Spania.

Numărul maşinilor second-hand vândute în ultimele trei luni a crescut cu peste 35%.

În luna octombrie a acestui an s-au înmaticulat de două ori mai multe ca în septembrie şi de patru ori mai multe ca în luna august.

Oficialii din cadrul Registrului Autor Român filiala Vrancea cred că până la finele anului numărul îmatriculărilor de maşini second hand va urma acelaşi trend ascendent.

"Sunt convins că în luna decembrie va fi şi mai mare cererea de verificare la RAR şi a înmatriculărilor", adaugă Vasile Petrea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite