Coplata îi condamnă pe bolnavii cronici din Vrancea să moară cu zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suferinţă fără sfârşit. Începând cu 1 septembrie, bolnavii cronici din Vrancea vor fi nevoiţi să scoată bani grei din buzunare dacă vor să-şi păstreze aceleaşi tratamente. Astfel, reţetele care până acum erau eliberate gratuit de către farmacii, de luna viitoare vor costa chiar şi câteva zeci de mii de lei.

Noile reglementări îi îngrozesc pe pacienţii cu boli psihice, heptatită, leucemie sau poliartrită reumatoidă care se văd în imposibilitatea de a-şi plăti tratamentele.

„Eu sufăr de demenţă din cauza stresului şi trebuie să iau pastile zilnic. Dacă nu voi mai primi compensate, toată pensia mea de 600 de lei se duce pe tratament. Am muncit 40 de ani ca să stau acum cu teama că nu am bani pentru medicamente. Nu ştiu ce voi face, aş fi în stare să mă duc în faţa Parlamentului şi să-mi dau foc ca să vadă toţi cei care ne conduc cum au ajuns bolnavii", spune Neculai Bercaru, un pensionar de 59 de ani.

Vestea coplăţii a căzut ca un trăsnet şi peste Maria Croitoru, o focşăneancă diagnosticată cu poliartrită. „Dacă nu îmi mai compensează, trebuie să dau lunar 500 de lei pe reţetă, în condiţiile în care eu am o pensie de 400 de lei. Probabil o să aştept să mor", spune femeia.

De asemenea, pacienţii cu hepatită vor trebui să plătească tratamente de peste 2.500 de lei lunar, iar cei cu leucemie de până la 7.000 de lei.

„Vor muri cu zile"

Coplata medicamentelor pentru afecţiuni cronice îi îngrijorează şi pe farmacişti. „Dacă nu se ia medicaţie zilnică, boala cronică se decompensează. Unii pacienţi vor ajunge în spital, unde tot nu sunt medicamente, alţii vor muri cu zile", declară Fevronia Stoica, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite