Copii abandonaţi de mame iresponsabile care aleg calea străinătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paula spune că în centru se simte ca într-o casă
Paula spune că în centru se simte ca într-o casă

Paula, de 7 ani, a fost abandonată în urmă cu câteva săptămâni la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.Fetiţa povesteşte că mama sa nu o lăsa să se ducă la grădiniţă şi o punea să dea mâncare la orătăniile de prin curte. Micuţa spune că Centrul de Plasament Vrancea este adevărata sa casă.

Drama Paulei pare a fi desprinsă dintr-un film de groază. Nu şi-a mai văzut tatăl de la vârsta de trei ani, iar mama sa este plecată în Italia.

Traseul prin care mamele ajung să îşi abandoneze copiii este diferit. Unele vin să nască în maternitate fără acte şi fug imediat din spital. Altele au fugit chiar şi după câteva ore de la naştere.

Altele stau o perioadă cu copilul în maternitate, în centrul maternal în familie, după care decid să îl abandoneze. Acesta este şi cazul micuţei, Paula.

După ce a trăit câţiva ani alături de mama sa, aceasta a fost preluată de Centrul Maternal.

Ca la grădiniţă

"Îmi place aici pentru că sunt ca la grădiniţă. Desenăm, scriem, învăţăm cântecele şi poezii. De multe ori, mama mea nu se trezea şi nu mă ducea la grădiniţă. Voiam să mă duc singură, dar nu mă lăsa. Mă punea să merg prin curte şi să dau grăunţe la găini. Nu mai ştiu nimic de părinţii mei, dar aici sunt ca într-o familie mai mare. Sunt mulţi copii şi ne jucăm aproape toată ziua. E bine. Aştept ca Moş Crăciun să-mi aducă multe dulciuri şi un calculator", mărturiseşte Paula.

Violeta Pavelescu, şefa Centrului Maternal Vrancea, recunoaşte că toţi copiii care sunt găzduiţi aici au o situaţie extrem de dificilă.

"Fiecare copil are povestea sa tristă, majoritatea provenind din familii dezorganizate şi fără condiţi materiale. Este şi cazul Paulei care nu numai că trăia în condiţii mizere, ci îi era şi interzis să meargă la şcoală chiar de către mama sa. Este înfiorător că se întâmpla asta. Acum, fetiţa este bine şi s-a integrat în familia noastră", spune Violeta Pavelescu.

Violeta Pavelescu, şefa Centrului Maternal Vrancea mai afirmă că minorii care ajung aici se pot bucura, pe lângă hrană, adăpost, haine, şi de consiliere, pentru a preveni abandonul şcolar şi problemele de comunicare în familie.

Există şi cazuri în care părinţii nu vor să-şi abandoneze copiii şi apelează la serviciile Centrului de Zi Focşani unde copiii primesc adăpost şi hrană, în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 8:00 - 16:00.

Pe parcursul unui an, zeci de copii beneficiază de serviciile centrului de zi Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite