Amenzi de zeci de mii de lei agenţilor economici care comercializează produse alimentare şi nealimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi agenţi economici au fost amendaţi de inspectorii OPC
Mai mulţi agenţi economici au fost amendaţi de inspectorii OPC

Membrii Consiliului Consultativ pentru Protecția Consumatorilor Vrancea au analizat activitățile de control și consiliere a operatorilor economici din cadrul târgurilor, oboarelor și piețelor la comercializarea de produse alimentare și nealimentare.

În ultimul trimestru al acestui an, reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vrancea au desfășurat controale în piețe și au fost verificate produsele alimentare, cu precădere cele cu grad ridicat de perisabilitate, dar și produse nealimentare precum îmbrăcăminte și încălțăminte, anvelope, materiale plastice și cosmetice.

La comercializarea produselor alimentare, din cei 58 de agenți economici verificați, 34 au fost sancționați cu amenzi în valoare totală de 56.600 de lei.

Principalele abateri au privit comercializarea de produse cu termenul de valabilitate depășit, folosirea mijloacelor de cântărire neverificate metrologic sau neomologate, comercializarea de produse alimentare vrac și preambalate de comercianți pentru care nu se făcea informarea consumatorilor privind lista de ingrediente folosite, prețul pe kilogram sau prețul pentru cantitatea ambalată, dar și pentru comercializarea unor produse care erau prezentate ca fiind de post, dar din lista de ingrediente rezulta contrariul.

La comercializarea produselor nealimentare, din 64 de agenți economici verificați, 42 operatori economici au fost sancționați cu amenzi de 96.500 de lei.

Principalele abateri constatate de comisari au vizat comercializarea produselor fără elemente de informare și caracterizare, lipsa informațiilor în limba română, lipsa de documente care să certifice efectuarea operațiunilor de curățare, dezinfecție și dezinsecție în ceea ce privește


comercializarea de îmbrăcăminte second-hand, practicarea de promoții fără să se specifice perioada promoțională sau dacă se desfășoară în limita stocului disponibil, comercializarea de anvelope second-hand fără elemente de identificare a marcajelor producătorului, fără inscripționarea pe anvelope a elementelor specifice sezonului de iarnă.
Comisarii CJPC Vrancea au oprit temporar de la comercializare produse nealimentare în valoare de 98,684 de lei pentru deficiențe de informare-etichetare a produselor.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite