Consilierii focşăneni supun din nou la vot proiectul ilegal privind transferul gratuit a 60 % din acţiunile Companiei de Utilităţi Publice la CJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul municipiului a introdus din nou pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de astăzi transferul gratuit al acţiunilor CUP către CJ. Proiectul nu are acordul BEI şi BERD, de la care CUP are împrumuturi. Miza este profitul companiei, de două milioane de lei, dar şi cele două proiecte de 143 de milioane de euro, aflate în derulare.

Proiectul privind transferul în mod gratuit a 60,66 % din acţiunile Companiei de Utilităţi Publice (CUP) deţinute de Primăria Focşani către Consiliul Judeţean se află pentru a treia oară pe ordinea de zi la şedinaţa aleşilor locali.

Dacă la şedinţa ordinară de luna trecută, primarul municipiului Focşani, Decebal Bacinschi, a decis să retragă proiectul de pe ordinea de zi chiar cu câteva minute înainte de a fi supus la vot, întrucât nu primise acordul BERD şi nici al Băncii Europene de Investiţii sau al Ministerului Finanţelor, de la care CUP are împrumuturi de 30 de milioane de euro pentru proiecte anterioare, edilul revine cu proiectul în aceeaşi formă.

În proiectul iniţiat de acesta se precizează chiar, negru pe alb, că municipalitatea nu a obţinut acordul băncilor europene pentru transferul acţiunilor CUP.

Peste capul băncilor europene

„Prin adresa nr. 602184 / 2010, Direcţia Generală de Trezorerie comunică faptul că, potrivit acordului de împrumut încheiat între România şi BERD pentru finanţarea proiectului MUDP II şi conform contractului încheiat cu BEI pentru cofinanţarea măsurii ISPA în municipiul Focşani, nicio modificare a acţionariatului nu este posibilă fără acordul BERD, BEI şi al Ministerului Finanţelor Publice, altfel CUP riscă să dea creditele anticipat. Până la acest moment, nu au fost obţinute acordurile prealabile ale BERD, BEI şi MFP", se arată în referatul întocmit de aparatul de specialitate al Primăriei.

„Din câte ştiu, nu a venit niciun acord de la băncile europene pentru transferul acţiunilor de la CUP. Nu ştiu cum va trece acest proiect", ne-a confirmat şi viceprimarul Vasile Dobre (foto).

Vasile Dobre, viceprimar Focşani

Primarul municipiului, Decebal Bacinschi speră ca acordul băncilor europene să apară în cele câteva ore câte mai sunt până la ora 16.00 când este programată să înceapă şedinţa ordinară. „Deocamdată nu am primit nici un acord de la băncile europene dar poate vine până mergem la şedinţă", ne-a spus mai mult în glumă edilul (foto).

Decebal Bacinschi, primarul municipiului Focşani

Proiecte de 143 milioane de euro

Miza acţiunilor de la Compania de Utilităţi Publice o reprezintă cele două proiecte de anvergură cu finanţare europeană pe care unitatea este pe cale să le gestioneze. Este vorba despre „Vrancea Aqua" - modernizare reţele aducţiuni cu apă de 100 de milioane de euro şi managerierea deşeurilor în sistem integrat de 43 de milioane de euro.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite