Concedierile colective, cadou trist de Anul Nou/ Vezi aici cum se vor descurca peste 100 de vrânceni din indemnizaţia de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 109 vrânceni vor îngroşa rândurile şomerilor începând cu această lună. Agenţii economici care au luat decizia de a renunţa la o parte din anagajaţi îşi desfăşoară activitatea în domenii precum agricultură, construcţii sau industrie alimentară.

În vreme ce, de mai bine de un an, piaţa muncii este „amorţită", numărul concedierilor creşte de la o lună la alta. Cheltuielile mari şi încasările reduse îi determină pe tot mai mulţi patroni să renunţe la zeci de angajaţi, care ajung să supravieţuiască dintr-o indemnizaţie de şomaj şi aşa redusă.

Şi cum veştile bune în ceea ce priveşte siguranţa locului de muncă sunt din ce în ce mai rare, Anul Nou i-a lăsat fără joburi pe 109 vrânceni.

„Un agent economic din construcţii a anunţat că începând cu luna ianuarie va concedia 37 de angajaţi. De asemenea, 11 muncitori de la o firmă cu profil alimentar, 11 din cadrul unei societăţi de fabricare a băuturilor şi 20 de lucrători în agricultură au fostdisponibilizaţi", declară Daniela Brihoianu, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Şomer cu doi copii la şcoală

După doi ani de muncă la o firmă de construcţii, Marian Lalu (40 ani) s-a numărat printre ghinioniştii puşi pe lista disponibilizaţilor.

„Patronul nu mai avea lucrări şi a trebuit să dea afară patru oameni, printre care şi eu. Acum, am venit să-mi depun dosarul pentru şomaj, însă sper să-mi găsesc cât de curând un loc de muncă, pentru că nu pot supravieţui din 375 de lei pe lună. Nici salariul nu îl aveam foarte mare, 850 de lei, dar măcar reuşeam să trăiesc decent cât de cât. Nu ştiu cum mă voi descurca şi cu doi copii, unul la liceu, celălalt la generală", mărturiseşte bărbatul.

Conform statisticilor, la finele lunii decembrie, în Vrancea figurau 11.438 de şomeri, dintre care 4.551 femei şi 6.887 bărbaţi, rata şomajului ajungând astfel la 7,54%. De indemnizaţie beneficiază doar 4.121 de vrânceni, în timp ce 7317 speră să-şi găsească un loc de muncă.

169 de locuri vacante

În evidenţele AJOFM Vrancea figurează 169 de locuri vacante, dintre care 165 sunt pentru muncitorii calificaţi şi necalificaţi din industria confecţiilor. Angajatorii vrânceni mai au nevoie de trei asistenţi medicali şi de un tehnician în industria textilă. Peste hotare, Danemarca caută trei medici specialişti, iar Slovenia oferă patru posturi pentru sudori şi opt pentru lăcătuşi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite