Medicamentele compensate se dau doar cu bani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au semnat contractele cu CAS, farmaciile din judeţ nu eliberează medicamente compensate şi gratuite pentru că nu au plafon. Pacienţii se plâng că trebuie acum să cheltuie toţi banii pentru a-şi cumpăra pastilele cu bani

Farmaciştii nu vor elibera încă medicamente compensate şi gratuite pentru luna în curs. Situaţia a apărut din prima zi a lunii în curs.  „Aşteptăm să vină acea filă de buget pentru luna mai, să ştim exat ce bani avem alocaţi pentru medicamente compensate, gratuite şi programe pentru că altfel risăm să plătim noi aceste prescripţii", a declarat Fevronia Stoica, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Vrancea.


Bolnavii umblă disperaţi cu reţetele din farmacie în farmacie


Situaţia i-a luat pe nepregătite pe oamenii care au primit reţete de la medici şi nu le pot lua gratuit sau compensat. Unele dintre prescripţii ajung să coste, la preţ întreg, şi peste 500 de lei. „Nu am eu pensie pentru cât trebuie să dau pe reţeta asta, am vrut să o iau de la o farmacie şi mi-a spus că mă costă 430 lei. Îşi bat joc de noi guvernanţii ăştia, nu se mai poate. Mai stăteam la cozi, mai dădeam şi noi o parte din bani, acum trebuie să plătesc tot şi nu am de unde", a declarat Anica Stan, o pensionară din municipiu. Nici Iancu Iordache nu a avut mai mult noroc. A luat la pas farmacie după farmacie şi a găsit doar medicamente cu bani. „Dacă o iau acum cu bani mă costă 160 de lei. Mai cumpăr lumânări şi locul la cimitir şi gata, că nu mai vrea nimeni să trăim", spune bărbatul, care căuta să cumpere medicamente pentru soţia sa, bolnavă de o afecţiune neuropsihică.


CAS spune că a solicitat rectificare pentru luna în curs


„Noi am cerut Casei Naţionale acea filă de buget pentru luna mai, cu o valoare care să acopere un consum mediu al lunilor trecute. Acum au fost semnate contracte fără a avea însă o sumă şi am recomandat farmaciilor ca, până vom şti valoarea alocată, să nu întrerupă furnizarea de medicamente cu şi fără contribuţie personală", a declarat Mihail Copaci, directorul CAS Vrancea.

Cea mai gravă situaţie se înregistrează la diabeticii care au terminat insulina ce trebuie administrată zilnic şi care trebuie acum să o cumpere la valoarea integrală, în condiţiile în care aceasta se eliberează pe reţetă compensată.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite