Clasa a noua face şcolile neîncăpătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu anul şcolar 2010 - 2011, clasa a IX-a va fi inclusă în ciclul gimnazial. Elevii care vor intra în toamnă în clasa a V-a vor trebui să se supună noilor prevederi, aprobate vineri de către deputaţii din Comisia de Învăţământ.

Stan Rogoz, inspector general în cadrul Inspectoratului Judeţean Şcolar, consideră că această lege îi favorizează pe elevi, deoarece odată ieşiţi de pe băncile şcolii gimnaziale au posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă. „Cei care nu vor să mai continue liceul, se pot angaja încă de la vârsta de 16 ani. Cât despre cadrele didactice de gimnaziu nu vor fi probleme, deoarece majoritatea au facultate de lungă durată şi pot preda noţiuni de liceu. Cu siguranţă vom reuşi să facem faţă schimbărilor", declară inspectorul.

Pe de altă parte, Cornel Noană, directorul Colegiului Naţional „Unirea" nu este de acord cu această lege, considerând-o de-a dreptul aberantă. „Din punctul meu de vedere, includerea clasei a IX-a la gimnaziu îi condamnă pe elevii de la ţară să rămână acolo, mulţi dintre ei alegând să lucreze ca şi muncitori necalificaţi. O mică parte dintre ei va veni la oraş pentru a continua liceul", spune Noană.

De asemenea, funcţionarea primului an de liceu în cadrul şcolilor gimnaziale ar putea pune probleme legate de spaţiul necesar înfiinţării unor noi clase. „Cred că noul proiect va da randament atâta timp cât separarea gimnaziului de liceu se va face printr-o evaluare serioasă, în conceperea căreia să nu intervină profesorii şcolii. Dacă se ia această decizie, aş fi în stare să mai construiesc un etaj, deoarece spaţiul ar fi una dintre problemele cu care ne confruntăm", explică Tiberiu Dima, directorul şcolii „Ion Basgan".

Părinţii, pro şi contra

Părinţii ai căror copii intră în toamnă în clasa a V-a au păreri împărţite vizavi de această nouă schimbare din învăţământ. „Acum trebuie să studiez mai bine ofertele şcolilor. Aveam de gând să-mi las fetiţa să continue gimnaziul la aceeaşi şcoală, dar acum iau în calcul şi varianta liceului, deoarece profesorii sunt mai bine pregătiţi pentru predarea noţiunilor de clasa a IX-a", spune Liviu Ignat.

„Astfel, copilul poate munci când termină gimnaziul, ceea ce mi se pare o idee bună. În principiu, sunt de acord cu noile prevederi, dar nu ştiu dacă o să fie menţinute mai mult de doi ani, prentru că odată cu schimbarea conducerii se dau şi alte legi", mărturiseşte Ştefan Matei.

Proiectul Legii Educaţiei prevede şi obligativitatea învăţământului de zece clase.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite