Centrele de permanenţă, dorite de bolnavi, hulite de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerului Sănătăţii vrea să îi pună pe medicii de familie la muncă suplimentară. În acelaşi timp, înfiinţarea centrelor medicale de urgenţă este aşteptată cu sufletul la gură de vrâncenii din mediul rural, cărora le vine greu să ajungă la spital.

Medicii de familie nu au primit deloc bine proiectul ministerului de resort de a înfiinţa centre medicale de permanenţă în judeţ. Ei sunt nemulţumiţi în special de faptul că nu vor avea paza asigurată.

"Va fi un medic cu o asistentă, fără pază. Noi nu am uitat de tentativele de viol care au fost asupra personalului medical, când au fost medici înjunghiaţi de aparţinători. Dacă aceste lucruri s-au întâmplat în secţii de urgenţe ale spitalelor unde sunt atâţia jandarmi, darămite într-un centru izolat undeva la ţară?", spune dr. Grigore Hanţă, preşedintele
Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea.

Ambulanţele există, centrele nu

Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie mai spune că medicii vor fi nevoiţi să fie şi administratori şi să gestioneze cheltuielile de la centru cu banii de la minister.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) are deja trei ambulanţe pentru viitoarele centre însă nu a stabilit lista cu localităţile în care vor fi înfiinţate acestea.
"Aşteptăm noi precizări de la minister. Probabil că aceste centre vor fi înfiinţate în zonele de munte, la Nereju de exemplu. Avem trei ambulanţe pe care le-a primit Serviciul de Ambulanţă acum patru ani pentru intervenţii la domiciliu şi care atunci au fost refuzate de medicii de familie", ne-a declarat Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.

Pe de altă parte, vrâncenii aşteaptă cu nerăbdare înfiinţarea noilor centre medicale. "Ar fi tare bine să fie un centru medical deschis noaptea şi la noi în comună că nu ai cu ce ajunge în toiul nopţii când îţi e rău, când te doare o măsea. Abia nu îţi mai vine rău pe drum", ne-a spus Stănica Cristea (62 ani), o pensionară din comuna Vulturu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite