Cel mai vechi act din Vrancea are jumătate de mileniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentul poate fi vizionat numai la ocazii speciale
Documentul poate fi vizionat numai la ocazii speciale

Documentul, păstrat cu mare grijă la Arhivele Naţionale, Filiala Vrancea, este un contract de vânzare cumpărare încheiat între domnitorul Moldovei Petru Rareş şi un boier pe nume Sinea.

Zapisul, păstrat în original, este de o valoare inestimabilă şi datează din data de 26 mai 1546, fiind un pergament scris în limba slavă.

Originalitatea documentului este dată de sigiliul domnesc rotund de ceară roşie, lipit de pergament, care s-a păstrat extrem de bine vreme de aproape jumătate de veac. În document se menţionează că „Petru Rareş, voievod al Moldovei, întăreşte două părţi de silişte pe râul Putna, unde a fost Sinea".

Din cauză că este foarte vechi, zapisul necesită o conservare atentă din partea arhivarilor, care se mândresc cu preţiosul act.

„Este cel mai vechi document original pe care îl păstrăm în arhiva noastră. Are şi un tratament preferenţial, în sensul că avem grijă să-l ferim de umiditate sau de alţi factori care l-ar putea deteriora", ne-a precizat Petre Obodariu, directorul Arhivelor Naţionale, Filiala Vrancea.

Actul a fost falsificat

Este de menţionat că înscrisul are şi o istorie interesantă, specialiştii care se ocupă de studierea documentelor descoperind că din acesta lipseşte o parte, despre care se spune că ar fi dispărut la o întrunire a Sfatului Domnesc.

Totodată, în secolul al XVIII-lea, actul a suferit o falsificare, prin schimbarea numelor satelor, contrafacerea fiind ulterior înlăturată. Potrivit arhivarilor, documentul este expus în original cu ocazia diferitelor evenimente pe care filiala vrânceană le găzduieşte, la acesta având acces toţi cei pasionaţi de studiul documentelor vechi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite