Cei trei profesori care asanează limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii de la Focşani şi-au propus să elimine şi greşelile din noul Dicţionar Ortografic, Ortoepic şi Morfologic. Trei profesori focşăneni întocmesc un îndreptar de scriere şi vorbire fără greşeli care va apărea în toamnă şi se vrea o declaraţie de război adresată celor care maltratează limba română.

Profesorii de limba română Valeriu Anghel, Maria Lupu şi Nicoleta Moise şi-au propus să pună la îndemâna elevilor, profesorilor şi a persoanelor interesate o lucrare de scriere şi vorbire fără greşeli după noile norme academice.

Autorii consideră că scrierea şi vorbirea în limba română se afundă tot mai mult în incorectitudine. "Consider că 90% dintre români nu scriu şi nu vorbesc corect. Până şi în Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al limbii române, ediţia a doua, sunt strecurate greşeli pe care nu le accept. Spre exemplu, substantivul neutru cotidian, cu referire la publicaţia cu apariţie zilnică, nu are pluralul cotidiene, ci cotidiane, ca toate cuvintele cu aceeaşi terminaţie împrumutate din franceză, respectiv cadrane, meridiane, romane. Şi exemplele pot continua", ne-a declarat Valeriu Anghel, specialist în lingvistică şi totodată coordonator al viitorului îndreptar.

Norme gramaticale

Dacă Valeriu Anghel s-a concentrat mai mult asupra temelor legate de specialitatea sa, lingvistica, ceilalţi doi autori şi-au propus ca prin lucrarea care va apărea în toamnă să iniţieze un puternic curent de opinie privind respectarea normelor gramaticale în instituţiile din judeţ. „Odată cu trecerea la scrierea în formă electronică, limba română este maltratată, până la pierderea identităţii, prin nefolosirea semnelor diacritice. Din păcate, astfel de greşeli comit şi profesorii de limba română", spune Maria Lupu.

Ca şi inspector, prin mâna ei trec foarte multe documente pe care refuză să-şi pun semnătura din cauză că ele conţin greşeli gramaticale. „Le trimit la modificat şi abia după ce sunt îndreptate greşelile le semnez. Noi pledăm pentru acurateţe, naturaleţe, pentru utilizarea semnelor diacritice şi normelor de redactare", şi-a exprimat opinia inspectorul Maria Lupu.

Legea pedepseşte

Deşi legea stabileşte obligaţia instituţiilor publice şi a notarilor de a utiliza codificarea standardizată a setului de caractere româneşti în scopul elaborării şi procesării documentelor în formă electronică în limba română, prevederile legii continuă să fie ignorate.

Poate doar amenzile să-i mai sperie pe utilizatori să scrie corect, acestea fiind cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei. Nimeni n-a fost sancţionat până acum.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite