Casele de schimb valutar, luate cu asalt de „stranieri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vrâncenii se întorc acasă şi preferă să cheltuiască banii în România, cu familiile fiindcă, spun ei, concediul e mai ieftin. „Valutiştii" îşi freacă mâinile de bucurie odată cu venirea în concediu a românior care lucrează în străinătate. „Stranierii" schimbă zilnic sute de euro spre satisfacţia patronilor caselor de schimb valutar.

Încasările la casele de schimb dublându-se faţă de lunile precedente.

Ionel Mihalcea lucrează în Spania de zece ani în domeniul construcţiilor. De fiecare dată când vine acasă în concediu vrea să-şi răsfeţe familia.

Acesta recunoaşte că până acum a schimbat peste o mie de euro pentru a merge cu copiii şi soţia pe litoralul din România.

Mai bine aşa!

„Stau departe de familie un an de zile, iar atunci când vin acasă nu vreau să refuz nimic celor dragi. Cam o mie de euro mi-au ieşit din buzunar până acum, dar nu-mi pare rău. Ne-am distrat de minune. Am fost şi la munte, dar şi pe litoralul românesc. Preţurile sunt mai mici ca în Spania. E bine să munceşti în străinătate şi să cheltuieşti banii acasă", este de părere „stranierul" vrâncean Ionel Mihalcea.

Dan-Marius Dumitru deţine în Focşani un lanţ de case de schimb valutar. Patronul recunoaşte că luna august este ea mai profitabilă pentru firmele sale.

„Şi-au făcut plinul"

Dat fiind că în august se întorc acasă vrâncenii din Italia, Spania şi Turcia, treaba merge ca pe roate la casele de schimb valutar. În acest an, chiar dacă e criză, patronii pot spune că şi-au făcut plinul. Şi luna nu s-a încheiat.

„Se ştie că odată cu venirea românilor care lucrează în străinătate cresc foarte mult încasările. Luna august şi Sărbătorile de Paşti, Crăciun şi Revelion sunt perioadele cele mai bune nu numai pentru noi, ci pentru toţi agenţii economici. La unele case de schimb suma de rulaj chiar s-a dublat. Este bine că se aduc bani în ţară, mai ales pe criza asta", conchide Dumitru. Ba chiar, pentru a veni în întâmpinarea „stranierilor", patronii caselor de schimb valutar din Focşani şi-au prelungit programul de lucru, unii până la orele 22.00.

Schimbă valută pentru a-şi plăti facturile

„Stranierii" nu schimbă valuta doar pentru distracţie, ci şi pentru a-şi plăti datoriile pe care le au la utilităţi, dar şi către bugetul de stat. În această situaşie se află mii de vrânceni. Cei care au cel mai mult de câştigat sunt „valutiştii", aceştia câştigând mii de euro în fiecare zi din comisioanele pe care le au.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite