Căruţaşii sfidează moartea pe şoselele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2010, căruţaşii vrânceni au fost vinovaţi pentru producerea a 12 accidente, în urma cărora şase persoane au fost rănite gravDrumurile publice din judeţ sunt împânzite de căruţe, cu toate că circulaţia acestor atelaje este strict interzisă pe marea majoritate dintre şosele.

Deşi vremea atelajelor a apus de decenii în părţile civilizate ale lumii, vrâncenii nu vor să renunţe la căruţe nici în ruptul capului. Fie că merg la târg sau la câmp, fie că transportă fiare vechi, căruţaşii sunt nelipsiţi din trafic.

Pe şosea, cu orice risc

Primesc amenzi cu duiumul, dar asta nu-i intimidează. De altfel, cei mai mulţi nici nu se sinchisesc să le plătească. Mai mult, spun că fără căruţe ar muri de foame.

„Am căruţa de când mă ştiu şi nu pot renunţa la ea că n-aş mai avea cu ce-mi face treaba. Car toată recolta de pe câmp, mai adun şi fiare vechi şi uite aşa căruţa mă ajută să mai câştig câte un ban. Am luat şi amenzi, chiar săptămâna trecută mi-a dat un poliţist 270 de lei că circulam pe drum naţional. Dar pe unde să merg, pe arătură?", spune Mihai Corolea.

Nici Mircea Vătafu nu se sperie de avertismente şi sancţiuni. „Eu mă ocup de agricultură şi nu am de ce alt mijloc de transport să mă folosesc. Bani de maşină nu am", spune bărbatul.

Şoferii vrânceni sunt nemulţumiţi că deşi conform legii, circulaţia căruţaşilor este interzisă pe majoritatea drumurilor, poliţiştii îi păsuiesc, sancţionându-i doar cu amenzi sau avertismente în loc să le ridice atelajul.

„Nu se poate ca în secolul XXI, în Uniunea Europeană căruţele să fie nelipsite din trafic, în condiţiile în care în alte state civilizate au devenit piese de muzeu. Căruţele care circulă pe drumuri naţionale ar trebui confiscate", spune Gigi Dobre.

Şi Mihai Anghel este de părere că atelajele de pe drumurile intens circulate pun reale probleme în trafic. „La orice pas vezi căruţe fără plăcuţe cu numere de înregistrare şi căruţaşi beţi fără echipamente reflectorizante. Eu personal era să intru într-o căruţă. Noroc că am fost atent şi am evitat-o pe ultima sută de metri, altfel puteam să mă nenorocesc atât eu, cât şi copilul care era cu mine", spune şoferul.

Numărul de accidente creşte

Conducătorii auto sunt cu atât mai revoltaţi cu cât numărul accidentelor produse din cauza căruţaşilor creşte de la an la an. „În 2010 au avut loc 12 accidente grave şi uşoare în care au fost implicaţi cu vinovăţie căruţaşii",. declară Cătălina Olteanu, purtător de cuvânt al IPJ Vrancea.


Traseu pentru căruţaşii din Mândreşti

În urmă cu o lună, municipalitatea a stabilit un traseu pentru căruţaşii care circulă dinspre cartierul Mândreşti către Focşani pe care trebuie să-l respecte cu sfinţenie dacă nu vor să se aleagă cu amenzi usturătoare ce variază între 360 şi 480 de lei.

„Chiar şi pe acest traseu, vehiculele cu tracţiune animală trebuie conduse pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului", precizează Cătălina Olteanu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite