Carmen Zmeu pregăteşte tinerele gimnaste să ajungă olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Zmeu, alături de câteva dintre elevele sale
Carmen Zmeu, alături de câteva dintre elevele sale

Fostă gimnastă de performanţă, a trecut la antrenorat încă de la vârsta de 18 ani, lansându-şi elevele spre performanţă.

Carmen Zmeu a păşit pentru prima dată într-o sală de gimnastică la vârsta de doar patru ani, antrenoarea Adriana Lescovar fiind cea care a ajutat-o să descopere tainele acestui sport.

Legitimată la Clubul Sportiv Şcolar de Gimnastică Focşani a obţinut numeroase medalii la campionate locale, zonale şi naţionale, însă doar până la vârsta de 14 ani, atunci când nu a mai putut face performanţă din cauza unor probleme de sănătate.

Chiar şi aşa, nu a renunţat la pasiunea sa, continuând să vină la sală pentru a se întreţine şi pentru a „fura" meserie. După absolvirea Liceului cu Program Sportiv, la vârsta de 18 ani, a fost cooptată în lotul de antrenori ai clubului, astfel având posibilitatea de a pregăti în mod legal tinere talentate.

„Câţiva ani, am fost profesor calificat, însă după finalizarea Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, am devenit titular. Sala de gimnastică, colegii şi fetele pe care le antrenez reprezintă a doua mea familie şi fiecare zi petrecută aici e un eveniment. Tot ce se întâmplă la acest club e o lecţie de viaţă", mărturiseşte Carmen.

Antrenează campioane

Acum, are sub „tutelă" grupa de performanţă a Clubului Sportiv Şcolar de Gimnastică, din care fac parte tinere cu rezultate deosebite. Printre aceste se numără Maria Răuţă, membră a membră a Lotului Naţional de la Deva, Georgiana Ceobotaru, medaliată la campionate şcolare şi naţionale, precum şi tripletele Ana, Irina şi Mălina Postolache, care în urmă cu puţin timp au luat decizia de a renunţa la gimnastică.

„În timpul antrenamentelor, încerc pe cât de mult posibil să dau dovadă de profesionalism, punând un accent deosebit pe seriozitate, care consider eu aduce şi performanţă. Munca în sală este destul de solicitantă şi presupune atât efort fizic, cât şi psihic. Copiii sunt foarte diferiţi, capacitatea lor de înţelegere este diferită, tocami de aceea trebuie să mă adaptez după stilul fiecăruia, ceea ce nu e tocmai uşor", povesteşte antrenoarea.

Chiar dacă se dedică trup şi suflet gimnasticii şi antrenoratului, sacrificându-şi inclusiv vacanţele pentru ca elevele sale să fie pe podium, Carmen Zmeu trebuie să se mulţumească doar cu satisfacţiile personale şi profesionale.

„Sunt momente când mă gândesc că poate ar fi trebuit să aleg un alt drum, dacă e să iau în calcul recompensele financiare pentru munca depusă. Dintr-un salariu de bugetar nu poţi face mare lucru, mai ales când mai ai şi un copil de crescut. M-aş fi putut orienta către domeniul Finanţe - Bănci în care de altfel sunt şi licenţiată, însă nu am tăria să renunţ la gimnastică şi tot ceea ce presupune acest sport. Este ca şi un microb de care nu poţi scăpa", spune Carmen.

În ceea ce priveşte dorinţa părinţilor de a-şi îndruma copiii către gimnastică, tânăra antrenoare recunoaşte că cererea este destul de mare. „Vin copii la sală, însă nu mai sunt mulţi de calitate, care chiar să îşi dorească să atingă performanţa. Unii preferă să facă doar mişcare, fără a depune prea mult efort. Ori, atunci când vrei să urci pe podium trebuie să te antrenezi chiar şi câte patru - cinci ore pe zi", conchide Carmen Zmeu.

Întrebări şi răspunsuri

Ţi-ar plăcea ca fiica ta să îţi urmeze parcursul profesional?

Şi da, şi nu. Dacă ar fi să mă gândesc la viitorul ei, nu, deoarece este multă muncă, iar satisfacţiile sunt puţine. Pe de altă parte aş vrea, deoarece este un sport frumos, în ciuda severităţii pe care o presupune. Cel mai bine pentru ea cred că ar fi să facă o gimnastică de întreţinere, care a fost benefică şi pentru mine.

Este gimnastica in Focşani susţinută?

Nici nu ştiu dacă a fost vreodată. Este un sport care a adus numeroase satisfacţii judeţului şi ar fi trebuit ajutat mult mai mult. De altfel, sportul românesc, în general, nu are parte de susţinere. Cert e că noi creştem valori.

Ce-i place

Îmi place foarte mult să călătoresc, indiferent de destinaţie, să fac shopping şi, atunci când sunt liberă, să mă odihnesc. De asemenea, îmi place să fiu alături de familie şi, cel mai mult, să mă plimb în parc cu fetiţa mea. Pentru mine, e cea mai bună modalitate de relaxare. Şi bineînţeles, îmi place să vin la sala de gimnastică.

Ce nu-i place

Nu-mi place să fiu trădată. Prefer lucrurile spuse în faţă. De asemenea, nu-mi place să fac ce vor alţii. Merg pe premisa că dacă greşesc, suport eu consecinţele.

Profil

Născută. 16 mai 1982, Focşani
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea „Dunărea de Jos" Galaţi
Ocupaţie. Profesor antrenor gimnastică
Familie. Căsătorită, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite