Cărăuşii de fier din Slobozia Bradului, campioni la amenzi de circulaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristinel Alexe spune că amenzile sunt un rezultat al discriminării rasiale
Cristinel Alexe spune că amenzile sunt un rezultat al discriminării rasiale

Primăria are de încasat sancţiuni în valoare de 7,8 milioane de lei, cât i-ar ajunge să asfalteze toată comuna. Şoferii rromi din această comună au totalizat în ultimii cinci ani amenzi care echivalează cu bugetul comunei pe un an. Ei spun că nu au cu le plăti pentru că sunt foarte săraci.

Majoritatea bărbaţilor rromi din Slobozia Bradului îşi câştigă pâinea din comerţul cu fier vechi, fiind cunoscuţi în toată ţara că transportă deşeurile metalice dintr-un loc în altul. Din această cauză au devenit şi foarte vulnerabili în faţa Poliţiei Rutiere, care îi amendează la fiecare pas.

Aşa se face că în ultimii cinci ani aceştia au totalizat amenzi de aproape două milioane de euro, în special pentru că pleacă pe traseu cu maşinile supraîncărcate.
Campion absolut al celor amendaţi este Mihai Chiriac, care are de plătit 56.000 de lei, bani care ar trebui să intre în contul Primăriei. Acesta era plecat ieri în cursă, în schimb soţia lui, Mariana, ne-a spus că îi este imposibil să-şi plătească datoriile.

"De unde să plătim, că suntem amărâţi, vai mama noastră. Soţul meu pleacă în fiecare zi să câştige câteva sute de lei să putem să ne creştem copiii şi statul ne amendează. Am şase copii, ce să fac, să fur, să dau în cap", se revoltă Mariana Chiriac.

În topul amenzilor mai figurează Marius Stoian, cu 43.000 de lei, Neculai Zamfir, cu 27.000 de lei sau Ion Aurel, cu 23.000 de lei.

Rromii se simt vânaţi

De altfel, şoferii rromi sunt de părere că împotriva lor se face ură de rasă şi că sunt amendaţi doar pentru simplul fapt că sunt ţigani.

"Cum vede Poliţia Dacia papuc de Vrancea, cum ne trage pe dreapta.Pe mine m-a oprit, aveam toate actele în regulă şi tot mi-a dat opt puncte, aşa, că sunt ţigan de la Cornetu. În satul nostru nu este ţigan să nu aibă amendă de plătit", spune şi Cristinel Alexe, care figurează în registrul primăriei cu o amendă mai blândă, de "doar" 8.000 de lei.

Amenzile, cât bugetul primăriei

Primarul comunei, Valerică Zamfirescu, spune că nu există zi să nu primească la Primărie zeci de procese verbale cu contravenţii făcute de cei pe care-i păstoreşte.

"Nu vreau să-i apăr, dar Poliţia prea îşi bate joc. Le dă numai de la 30 de milioane de lei în sus. Acum, că s-a modificat Ordonanţa privind regimul contravenţiilor, s-ar putea să-i mai sperie şi să plătească, că altfel sunt trimişi la zdup. Numai ieri au venit patru condamnări de muncă în folosul comunităţii", precizeză primarul.

La această oră, valoarea amenzilor echivalează cu bugetul primăriei pe anul în curs, care este de nouă milioane de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite