Buzunarele, întoarse pe dos pentru ouă şi miel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte să cumpere, vrâncenii cântăresc bine marfa şi banii din buzunar.
Înainte să cumpere, vrâncenii cântăresc bine marfa şi banii din buzunar.

Majoritatea vrâncenilor au venit azi la Focşani să-şi facă cumpărăturile de Paşte. În ciuda crizei şi a preţurilor relativ mari, tot vrânceanul vrea să aibă pe masă măcar o bucată de miel, ouă roşii şi cozonac.

Chiar şi vrâncenii cu venituri din cele mai modeste s-au înghesuit să cumpere măcar două kilograme de carne, fie de miel, fie de porc sau pasăre, pentru masa din zilele Paştelui. "Ţinem regim şi eu şi soţul, dar acum de Înviere vrem să avem şi noi pe masă ce se cuvine. Am pensie de 390 de lei, nu mi-am permis să îmi iau decât aşa, pentru o poftă, nişte carne de miel", spune Mioara Dascălu, o pensionară din muncipiu.

Femeia spune că a cumpărat şi ouă, tot de pe piaţă, de la o femeie "de încredere". "Am luat 20 de ouă, mai fac şi o mână de cozonac, restul le înroşesc", spune femeia.

Petruş Marin terminase aproape toate cumpărăturile. Ducea la maşină trei sacoşe pline. "Am luat de toate, carne, preparate, brânză, pâine, sucuri, de toate. Am "scăpat" de vreo 300 de lei, aşa, în scurt", spune bărbatul, care locuieşte în Milcovul dar lucrează în străinătate. "Cam scumpe, cam scumpe sunt toate, am luat şi eu două kilograme de miel, restul văd. Nu iau prea multe, pentru că eu sunt singură, am soţul în spital", spune Licuţa Pricope, o altă pensionară din Focşani.

Comercianţii, unii mulţumiţi, alţii abătuţi

Comercianţii spun că au acum vânzare, mult mai mult decât în restul anului, însă, comparativ cu alţi ani, mai puţin. "Am dat cam 100 de ouă de dimineaţă (n.r.- până la ora 12). Acum am mai scumpit şi brânza, în post a fost 12 lei, acum e 16 lei", spune Mariţa Buzatu, din Gologanu.

La carnea de miel, preţurile porneau în urmă cu două zile de la 24 de lei în sus. Au mai scăzut puţin, însă, în funcţie de cantitate, se negociază.

"Hai la miel, să-ţi dau marfă bună, uite, pe alese", îi îmbie Melu Iordan din Tâmboieşti pe cei care se uită. "E 20, dar dacă vreţi mai mult, negociem", adaugă bărbatul, care spune că, deşi Paştele a căzut mai devreme, are miei care ajung şi la peste 14 kilograme în carcasă. "Se cumpără, după posibilităţi. Unii iau unul întreg, alţii cumpără doar măruntaie, astea sunt mai scumpe", spune şi Nicu Istrate, un alt crescător de miei din Bilieşti.

Cel mai bine pare să le meargă patiserilor, care au scos pe piaţă cozonac tradiţional, cu preţuri cuprinse între 13 şi 15 lei. Chiar dacă pe piaţă se găsesc şi produse la 4-5 lei, mulţi cumpărători spun că preferă să cumpere mai puţin, dar de calitate.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite