Buluceală la ajutoare de încălzire, „şomaj” la casierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarii de la ghişeele ENET Focşani nu mai fac faţă numărului mare de solicitanţi de subvenţii. Între timp, casieriţele se bat de muscă pentru că nu mai vine nimeni să plătească facturile de apă caldă şi căldură.

Nici nu s-au tipărit bine formularele pentru ajutoarele de căldură care se vor acorda şi în această iarnă familiilor cu venituri mici, că focşănenii au şi dat buzna la centrul comercial al societăţii de termoficare ENET pentru a completa cererile.

Printre cei care s-au grăbit să completeze formularele pentru a primi subvenţia la căldură se numără şi pensionara Maria Căşăriu, de 69 de ani, din Focşani, a cărei situaţie financiară nu s-a schimbat aproape deloc faţă de anul trecut.

image

„Am avut şi anul trecut ajutor de căldură. Am pensia de 430 de lei şi stau împreună cu fiul, nora şi copilul lor. Şi salariile lor sunt de 600 de lei, astfel că ne încadrăm să fim scutiţi măcar 30% din plata facturii de căldură. Pentru noi, care suntem săraci, înseamnă mult", suspină Maria Căşăriu.

Toată baza, la Stat

Şi focşăneanul Neculai Tarbă, de 55 de ani, speră să fie ajutat de stat să treacă şi de iarna aceasta, mai ales că are deja o datorie însemnată la furnizorul de căldură.

„Nici eu, nici soţia nu avem nici un venit. Mai merg cu ziua pe la ţară şi primim bani de la copii, care muncesc prin Italia, că altfel n-am avea din ce trăi. A trebuit să aduc hârtie semnată de la administraţia financiară să le arat că nu am nici un venit",
se explică Neculai Tarbă.

15.000 de formulare

Spre deosebire de anii din urmă, când beneficiarii ajutorului de căldură dădeau o simplă declaraţie pe propria răspundere că nu are venituri mai mari de 615 lei/membru de familie pentru a primi subvenţia la încălzirea locuinţei, autorităţile au înăsprit din această toamnă condiţiile.

Astfel, oamenilor nu le este necesară numai declaraţia că se încadrează în limitele sumei amintite, ci trebuie să facă şi dovada cu documente a veniturilor pe care le au.

Chiar şi aşa, reprezentanţii Primăriei se aşteaptă ca numărul de solicitanţi de ajutoare să fie în creştere, pe fondul scăderii dramatice a veniturilor în sectorul bugetar.

„Am tipărit 15.000 de formulare pentru această acţiune, tocmai pentru a fi pregătiţi pentru orice situaţie", ne-a precizat Dan Cazaciuc, purtător de cuvânt al Primăriei Focşani, lăsând să se înţeleagă că sunt foarte multe familii de bugetari care nu ating suma de 615 lei/membru de familie.

Nimeni nu plăteşte

Funcţionarii de la ghişeele centrului comercial al societăţii ENET spun că aproape nimeni nu mai vine la ghişee să-şi plătească facturile pentru serviciile prestate, ci sunt copleşiţi de numărul mare de persoane care solicită ajutorul de încălzire.

image

„După cum vedeţi, e un contrast perfect. La ghişeul unde se plătesc facturile nu e nimeni, iar la ajutoare e înghesuială mare. Primim formularele completate şi documentele din care reiese veniturile persoanelor până pe 30 noiembrie. Abia după această dată vom procesa datele şi vom şti exact cum stăm", ne-a declarat Cristina Gavrilă, purtător de cuvânt al societăţii ENET Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite