Bugetele spitalelor, afectate de clasificare/ Unităţile încadrate în categoriile IV şi V vor avea bugetul redus chiar şi cu 30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile spitaliceşti din Vrancea au fost ierarhizate de la gradul III până la gradul V. De pe urma clasificării făcute de către Ministerul Sănătăţii, cel mai mult au de suferit unităţile spitaliceşti din categorii inferioare, ale căror bugete vor fi diminuate cu până la 30%.

Dacă pentru Spitalul Judeţean „Sfântul Pantelimon" clasifcarea în categoria a III-a a fost de bun augur, aducându-i o creştere de buget cu aproximativ 10 procente, pentru celelalte şase unităţi spitaliceşti din Vrancea, încadrarea în categoriile inferioare IV şi V înseamnă o finanţare mai proastă.

Unii directorii preconizează că în câteva luni, cel mai probabil, nu vor mai putea acorda bonuri de masă angajaţilor.

„Clasificarea în categoria a IV-a presupune, după cum am calculat, o reducere a bugetului cu aproximativ 23%. Ne vom descurca foarte greu şi deja punem problema eliminării bonurilor de masă", declară Ion Doldor, directorul Spitalului Comunal Vidra.

Şi la Spitalul Municipal Adjud, unitate tot de categoria a IV-a, situaţia nu se arată a fi prea roz, în condiţiile în care numărul internărilor trebuie redus cu 10%.

„Nu ştiu cum vom reuşi să reducem numărul internărilor, de vreme de spitalul din Mărăşeşti a fost desfiinţat şi mulţi din bolnavii de acolo vin la noi. Va fi foarte dificil, deoarece, prin prisma acestei clasificări şi banii vor fi mai puţini", declară Gheorghe Bercea, directorul Spitalului Municipal Adjud.

Cea mai mică finanţare va fi primită de către Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, care a fost clasificat în categoria a V-a.

„Vom primi mai puţini bani pentru fiecare zi de spitalizare, respectiv 117 lei în loc de 189 de lei. În acest sens, alături de alte trei spitale de cronici din ţară, am făcut o adrescă către CNAS pentru a vedea care au fost criteriile în funcţie de care s-a stabilit acest tarif", declară Costel Negoescu, directorul spitalului din Dumbrăveni.

DSP-ul este pro clasificare

„Această clasificare va aduce pe picior de egalitate spitale care, deşi aveau aceeaşi specialitate, până acum aveau contracte cu CAS foarte diferite. Acum, toate vor primi cam aceiaşi bani, în funcţie de categoria în care au fost incluse", declară Cătălin Graur, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea.

În categoria a IV-a au mai fost încadrate Spitalul Orăşenesc din Panciu şi Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Ionescu" din Focşani. Clinica privată „Materna", cu specialitatea Obstretică - Ginecologie, a fost clasificată în categoria a V-a.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite