Broaştele şi păsările ţin pe loc lucrările pe DN 2D

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii societăţii UMB Spedition, aparţinând lui Doinel Umbrărescu, nu pot lucra când zburătoarele scot pui. În schimb, broaştele întâlnite pe traseu vor fi mutate. Protecţia Mediului nu a dat încă avizele pentru continuarea lucrărilor la drumul ce face legătura cu judeţul Covasna, pe ruta Ojdula.

Drumul Naţional 2 D, Focşani - Târgu Secuiesc a intrat în modernizare în 2007 şi are termen de finalizare finalul lui 2011.

O lucrare amplă, de aproape 200 de milioane de euro, ce se întinde pe 118 km. Drumul face legătura cu judeţul Covasna, către Braşov prin satul Ojdula, scurtând astfel traseul cu 50 de km faţă de varianta pe Oituz.

Numai că lucrarea este sistată de patru luni de zile, întrucât constructorul, UMB Spedition, societatea ce aparţine regelui asfaltului, Dorinel Umbrărescu, a modificat proiectul lăţind drumul cu doi metri.

Cum drumul străbate aria protejată Parcul Natural Putna, perturbă astfel fauna din zonă. Pentru a putea continua lucrările, drumarii trebuie să aibă aviz de la Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului (ANPM) prin care îşi iau angajamentul că nu vor lucra primăvara, în perioada de cuibărit a păsărilor din parc: cucuvele, bufniţe sau acvile de munte.

Aceeaşi problemă este şi la Covasna, la aria protejată din Breţcu. „Avizele în ce priveşte teritoriul judeţului Vrancea au fost date, însă mai este nevoie de aviz de la Ocolul Silvic de la Breţcu dar şi de la ITRSV pentru că este vorba şi de defrişări pe 14 ha în Vrancea şi 16 ha în Covasna, de-a lungul drumului. Vor să facă şi parcări din loc în loc. Este normal dar trebuie văzut dacă sunt copaci din specii protejate şi dacă drumul trebuie să îi ocolească sau nu", ne-a declarat directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Vrancea, Adrian Colin.

image

Broaştele cu burta galbenă, protejate

De asemenea, potrivit solicitărilor ANPM, muncitorii lui Umbrărescu trebuie să sisteze lucrările de fiecare dată când întâlnesc pe traseu amfibieni. În astfel de cazuri, au obligaţia să anunţe specialiştii pentru a le aduna din zonă şi să le relocheze.

Cel mai des întâlnite specii în Parcul Natural Putna sunt broaştele cu burta galbenă şi cele roşii de pădure, specii protejate de lege.

Acestora, drumarii trebuie să le creeze condiţii speciale. „Amfibienii trebuie mutaţi în alte zone. Nu este chiar bine, dar nu avem ce face. Oricum constructorul trebuie să instaleze pe dedesubt tuburi prin care să treacă amfibienii. Şi pe drum trebuie puse limitatoare de viteză pentru animalele mari. Nu cred că vrea nimeni să se trezească cu un cerb pe capotă. La Dumbrăviţa mor anual cinci căpriori în accidente din cauza drumului ce trece prin mijlocul pădurii", ne-a spus şi Siviu Chiriac, consilier în cadrul APM Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite