Lipsa apei calde în Focşani este mană cerească pentru comercianţii de boilere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Focşănenii racordaţi la sisemul centralizat de termoficare se debranşează de la ENET în favoarea apei „instant". Oamenii preferă să plătească 600-700 de lei pentru achiziţionarea şi montarea unui boiler decât să îndure umilinţa la care sunt supuşi de către ENET, care a oprit apa caldă.

De aproape o lună, mai exact din data de 5 iulie, peste 20.000 de familii de focşăneni au rămas fără apă caldă în apartamente, serviciul fiind sistat de ENET, care anunţase atunci că se fac revizii la instalaţii. Între timp gluma s-a îngroşat, preconizându-se că apa caldă va mai întârzia la robinete cel puţin două luni de aici înainte.

„Un lucru este clar, şi anume că nu vom mai da drumul la centrala pe păcură a oraşului. Costurile ar fi foarte mari. În august şi septembrie angajaţii noştri sunt în şomaj tehnic, dar dacă se reia furnizarea cu gaze, ei se pot întoarce la muncă pentru a porni centrala", ne-a declarat Cristina Gavrilă, purtătorul de cuvânt al ENET.

În faţa acestei perspective sumbre şi sătui să tot încălzească zilnic apă la aragaz pentru a se spăla, focşănenii aproape că au invadat magazinele de electrocasnice, în căutarea de boilere. Vânzările au cunoscut în luna iulie o creştere estimată la 15%, comercianţii aşteptându-se ca şi în următoarea perioadă, cât mai durează sezonul cald, să aibă parte de clienţi numeroşi.

Afacere înfloritoare

„Eu nu doar comercializez, ci şi montez boilere, astfel că am avut ocazia în ultima periaoadă să instalez şi câte patru boilere pe săptămână. Dacă în trecut vindeam mai multe astfel de produse în mediul rural, unde se cunoaşte că oamenii nu au altă posibilitate de a-şi încălzi apa, acum clienţii sunt cei mai mulţi din Focşani, care vor cu orice preţ să le curgă apă caldă la robinete", ne spune Lilian Gavrilă, administratorul unui magazin de profil.

Costurile cu achiziţionarea unui boiler variază între 290 de lei, pentru cele cu capacitatea de zece litri şi 495 de lei, care au capacitatea de o sută de litri, însă specialiştii spun că în apartamente se pretează cel mai bine un boiler de 50 de litri, care au preţul de până în 400 de lei. La aceste costuri se mai adaugă aproximativ 100 de lei pentru materialele folosite la montaj şi 80 de lei manopera instalatorului.

„Am dat un ban, dar stau în faţă. Şi aşa cei de la ENET ne încărcau în fiecare lună la factură cu 3 mc de apă de persoană, pe care o plăteam absolut degeaba", spune focşăneanul Marian Constantin, care are acum apă caldă non-stop.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite