Blat PDL-PSD pe moşia lui Oprişan. Deputatul PDL Alin Trăşculescu, promovat de Miron Mitrea, cununat de Videanu şi Negoiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PDL Alin Trăşculescu, acuzat de fapte de corupţie, are legături vechi şi adânci cu „baronul" PSD de Vrancea Marian Oprişan.

Până la izbucnirea recentului scandal de corupţie, deputatul Alin Trăşculescu era cvasinecunoscut publicului larg.

În judeţul Vrancea însă, numele lui este ştiut de mai toată lumea. Nu neapărat datorită realizărilor din primul său mandat de parlamentar sau faptului că a candidat în 2008 la Primăria Focşani şi apoi a fost numit în funcţia de preşedinte al filialei PDL.

Deşi reprezintă actuala opoziţie, parlamentarul în vârstă de 38 de ani este legat prin numeroase fire de adversarul său politic, liderul PSD Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean.

Prima legătură o putem găsi chiar în familia sa. Mama deputatului a condus în perioada comunistă, dar şi după 1990, Combinatul de Prelucrare a Lemnului din oraş, iar tatăl său a fost directorul celei mai mari întreprinderi de transport din judeţ. Trăşculescu senior a cochetat şi cu politica, între 1992 şi 1996 fiind consilier judeţean PSD (PDSR la acea vreme). Ulterior, el s-a retras în afaceri, devenind patronul unui abator construit cu fonduri europene.

PROMOVAT DE MIRON MITREA

Alin Trăşculescu şi-a făcut apariţia în peisajul public de la o vârstă fragedă. În preajma alegerilor din 2004, când abia împlinise 30 de ani, el a fost numit de fostul ministru al Transporturilor, PSD-istul Miron Mitrea, în funcţia de director la Registrul Auto Român (RAR) Vrancea.

image

Îl recomanda pentru acest post doar diploma de inginer în specializarea Autovehicule Rutiere. La acea vreme, Trăşculescu nu era înregimentat politic.

Prima sa adeziune la un partid s-a produs în 2006, când s-a înscris în PDL, formaţiune aflată atunci la guvernare.
Propulsarea tânărului în prim-planul vieţii politice din Vrancea avea să se producă în preajma alegerilor locale din 2008 când, în urma unui sondaj de opinie al PDL, a fost propus candidat la funcţia de primar al municipiului Focşani.

În ciuda celor care îi anticipau o înfrângere severă, Trăşculescu a fost la un pas de a câştiga cursa. A pierdut, dar, ca premiu de consolare, a obţinut şefia filialei partidului, datorită rezultatelor electorale mai bune decât ale colegilor din alte judeţe.

CUNUNAT DE VIDEANU ŞI NEGOIŢĂ

În toamna aceluiaşi an, Trăşculescu a fost ales deputat. În total, PDL Vrancea a reuşit să scoată atunci trei parlamentari din cele opt locuri, o performanţă notabilă într-un judeţ considerat fief al PSD. Scorul l-a iritat pe fostul său protector, senatorul PSD Miron Mitrea, care într-una dintre vizitele în zonă a declarat că „Alin Trăşculescu este un golănaş pe care l-am pus director la RAR".

image

În Bucureşti, liderul PDL Vrancea a intrat repede pe sub pielea şefilor partidului, ca Adriean Videanu, Liviu Negoiţă sau Vasile Blaga. Tot în Capitală a cunoscut-o şi pe cea care i-a devenit soţie, Loredana, fostă Diaconescu, fiica unui cunoscut diplomat român. Cei doi soţi au împreună doi băieţi. Naşi de cununie le-au fost chiar fostul primar al sectorului 3, Liviu Negoiţă, şi fratele lui Adriean Videanu.

În urmă cu câteva zile, Trăşculescu îşi depusese candidatura pentru un nou mandat de deputat pe listele ARD, în acelaşi colegiu în care a câştigat şi în 2008. Candidatura sa rămâne valabilă, dar nu va putea folosi însemnele alianţei din care face parte.

OPRIŞAN A CANDIDAT FĂRĂ PDL

La alegerile locale din vara acestui an, Alin Trăşculescu a vrut să-şi ia revanşa în faţa primarului care l-a bătut la mustaţă în 2008, însă a fost învins categoric.

Mai ruşinoasă a fost însă situaţia în cursa pentru şefia Consiliului Judeţean, unde partidul pe care îl conduce a avut un candidat care s-a retras imediat după ce şi-a înregistrat candidatura la Biroul Electoral Judeţean.

Practic, PDL i-a lăsat astfel drum liber „baronului" PSD Marian Oprişan, care a fost reales.

image

Presa a speculat de multe ori faptul că adversitatea dintre cei doi lideri locali este numai de faţadă şi că, de fapt, au o strânsă colaborare. De altfel, reacţia lui Oprişan la vestea reţinerii lui Trăşculescu a fost extrem de blândă. „Am aflat de la televizor şi sunt şocat că un tânăr politician aflat la primul mandat de parlamentar se poate afla într-o asemenea situaţie", a spus „baronul" PSD.

Denunţătorul, afaceri cu firma PSD

Denunţătorul deputatului PDL Alin Trăşculescu este omul de afaceri bucureştean Mircea Vintilescu, asociat împreună cu mama sa la firma de proiectări Aquaform. Această firmă, împreună cu Vega '93 Galaţi şi alte două companii din Capitală au câştigat contractul pentru reabilitarea drumurilor din judeţele Vrancea şi Buzău, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).

În total, urmau să fie reabilitate 36 de drumuri judeţene, în suprafaţă de peste 200 de kilometri. Doar în Vrancea, valoarea lucrărilor era de 230 de milioane de lei. Programul a fost suspendat însă de actualul guvern.

image

Au fost asfaltate doar două drumuri aflate în administrarea Consiliului Judeţean, lucrările fiind realizate de firma Vega '93 Galaţi, aparţinând omului de afaceri Corneliu Istrate. Acesta este unul dintre abonaţii la bani publici în Vrancea, mai ales după ce fosta societate de drumuri şi poduri din subordinea lui Oprişan a fost falimentată.

Vega '93 Galaţi are în continuare contracte de milioane de euro în judeţ, majoritatea fiind obţinute de la Consiliul Judeţean şi de la Primăria Focşani.


Preţul unui deputat: 150.000 de euro

Deputatul PDL Alin Trăşculescu a fost reţinut de procurorii DNA în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, la Focşani, după ce omul de afaceri Valeriu Calotă a fost prins în flagrant în timp ce primea mită, în numele politicianului, 50.000 de lei. El pretindea că poate obţine contracte cu statul, de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului.

Deputatul a fost însă eliberat după 24 de ore, la expirarea mandatului de reţinere.
Alin Trăşculescu a fost inculpat în dosarul nr. 336/P/2012 pentru mai multe infracţiuni: „ trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor".

Presupusul său complice, Valeriu Calotă, administrator al firmei Maryna Exclusiv SRL, a fost arestat pentru 29 de zile.

MITA, ACOPERITĂ PRIN CONTRACTE FICTIVE

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, deputatul Alin Trăşculescu ar fi cerut patronului unei firme - care, ulterior, l-a denunţat, suma de 50.000 de euro. Ulterior, Trăşculescu ar fi ridicat pretenţiile la 150.000 de euro. În schimbul banilor, politicianul a promis că va interveni pe lângă autorităţile locale din judeţul Vrancea şi funcţionari din Ministerul Dezvoltării, pentru a obţine mai multe contracte ale unor investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).

image

Pentru a nu putea fi incriminat, Alin Trăşculescu l-ar fi folosit ca intermediar pe Valeriu Calotă. Din banii pretinşi, deputatul ar fi primit, prin intermediul lui Calotă, în mai multe tranşe, suma totală de 464.000 de lei.

„Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume de bani, inculpatul Calotă, în perioada noiembrie 2010-noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunţătorului şi SC Maryna Exclusiv SRL, firma lui Calotă, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale celor două societăţi comerciale.

În acest mod, din contul firmei denunţătorului în contul SC Maryna Exclusiv SRL a fost transferată suma totală de 404.000 de lei. Ulterior, în acelaşi scop, Trăşculescu a pretins denunţătorului încă 1.100.000 lei, pe care a impus să îi fie daţi în două tranşe, de 50.000 lei şi, respectiv, 1.050.000 lei", explică procurorii anticorupţie.

TRĂŞCULESCU, LA MILA PARLAMENTULUI

Şeful DNA a cerut, marţi, Ministerului Justiţiei să solicite Parlamentului arestarea deputatului Alin Trăşculescu, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi fals. În aceeaşi zi, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis mai departe preşedintelui Camerei Deputaţilor cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului.

image

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, ieri, că ar fi de preferat ca deputatul Alin Trăşculescu să-şi dea demisia din Parlament, pentru a se pune la dispoziţia organelor Justiţiei şi pentru a ajuta Legislativul să devină mai respectat.

Camera Deputaţilor se va reuni, în 20 noiembrie, pentru a decide asupra solicitării de încuviinţare a arestării preventive a parlamentarului.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite