Focşani:Boschetarii şi cărţile rare împart imobilul Bibliotecii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partea secundară a clădirii în care se află Biblioteca aparţine unui cetăţean român stabilit în Canada Sediul Bibliotecii este o “bombă cu ceas”, deoarece oamenii străzii aprind focuri  la câţiva metri de miile de cărţi aflate în instituţie


Casa din strada Republicii numărul 8 din Focşani a fost construită în două etape distincte. Cunoscută şi sub denumirea de “Casa Baron Capri”, clădirea principală este monument istoric.

Această parte a clădirii se afă în întreţinerea Consiliului Judeţean Vrancea şi în incinta sa îşi desfăşoară activtatea de ani buni “Biblioteca pentru copii şi tineret Duiliu Zamfirescu”.

Partea secundară a imobilului se află de mai mulţi ani într-o stare deplorabilă, oamenii străzii făcându-şi veacul aici. Această parte a casei se află în proprietatea Mărioarei Lia Erdos, vetăţean roman stabilit în present în Canada.

 Ne temem de un dezastru

Directoarea Blibliotecii, Teodora Fântânaru, a simţit pericolul în care se află sediul dar şi cărţile rare depozitate aici şi a făcut plângere la Poliţia Comunitară pentru a-i îndepărta pe boschetari din imobil.

“Noi plătim chirie pentru a ne desfăşura activitatea în condiţii normale. Marea problemă este, într-adevăr, imobilul care este lipit de Bibliotecă. Oamenii străzii mai locuiesc aici şi sunt o mare problemă pentru că pot pune în pericol întreaga clădire. Te poţi aştepta la orice, mai ales că se umblă şi cu focul. Stăm cu teamă. Am făcut plângere în scris la Poliţia Comunitară şi sper să se rezolve cât mai repede solicitarea noastră”, spune Teodora Fântânaru.


Ion Gheorghe, şeful Poliţiei Comunitare Focşani, spune că este legat de mâini şi picioare în acest caz:  “Oamenii noştri au fost înt-o seară la acel imobil, dar nu au găsit pe nimeni acolo. Acea clădire rămâne un obiectiv al Poliţiei Comunitare, dar nici nu putem pune pază permanentă dacă nu există un contract ferm cu proprietarul”.

Construită în stil arhitectonic neoromânesc

Imobilul a fost construit de un negustor armean, urmaşul unei familii care a primit pecetea nobiliară de la împăratul Iosif al II-lea de Habsburg. Potrivit prezentării din fişa de monument, clădirea a fost construită în stilul arhitectonic neoromânesc, cu influenţe ale neoclasicului european de la începutul secolului XX.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite