Bibliotecă publică audio pentru nevăzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nevăzătorii au acces acum la cultura scrisă
Nevăzătorii au acces acum la cultura scrisă

Prin intermediul site-ului www.cartidaisy.ro, Fundaţia Cartea Călătoare şi-a propus să simplifice modul de distribuţie şi achiziţie a cărţilor Daisy.

Accesul nevăzătorilor români la cultura scrisă este încă foarte limitat. Posibilităţile lor de instruire, mai ales în domeniul ştiinţelor exacte, sunt extrem de mici din cauza lipsei de manuale şi cursuri accesibilizate special pentru ei.

Pentru a răspunde acestei provocări, încă din 2007, Fundaţia „Cartea Călătoare" a început să producă cărţi şi manuale în format audio Daisy pentru nevăzătorii români pe care le distribuie prin intermediul bibliotecilor publice din ţară.

„Cărţile în format Daisy se pot citi selectiv exact ca şi cărţile tipărite. Ele sunt imprimate pe CD şi pot fi audiate cu ajutorul unor playere speciale. Cărţile realizate de Fundaţia Cartea Călătoare sunt achiziţionate de bibliotecile publice din ţară pentru a fi ulterior împrumutate gratuit nevăzătorilor, împreună cu playerele Daisy. Pentru o mai bună comunicare şi pentru a fi mai aproape de clienţii şi cititorii săi, Fundaţia Cartea Călătoare lansează noua versiune a site-ului www.cartidaisy.ro. Acesta are un desing modern, care respectă standardele de accesibilitate pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Site-ul vine îi sprijinul nevăzătorilor din România care, de cele mai multe ori, depind de o altă persoană pentru a se deplasa, oferindu-le astfel posibilitatea de a consulta online catalogul cărţilor realizate de Fundaţia Cartea Călătoare, dar şi posibilitatea de a afla ce cărţi sunt disponibile în biblioteca din localitatea de domiciliu. Astfel, biblioteca publică se mută în casele nevăzătorilor", precizează Gabriela Dima, de la Fundaţia Cartea Călătoare.

Prin intermediul site-ului, Fundaţia Cartea Călătoare şi-a propus să simplifice modul de distribuţie şi achiziţie a cărţilor Daisy.

Pentru vizitatorii externi site-ul oferă următoarele facilităţi: consultarea catalogului online; lista bibliotecilor care împrumută cărţi Daisy şi datele de contact ale acestora; lista cărţilor achiziţionate de o anumită bibliotecă; ultimele apariţii şi cărţile în curs de realizare.

Pentru bibliotecile publice, site-ul oferă facilităţi suplimentare, precum lansarea unei comenzi online; lista cărţilor necomandate încă, istoricul comenzilor efectuate şi starea acestora (în aşteptare/ finalizată)

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite