Bancnote false de 100 de lei au fost plasate la barurile şi magazinele aflate pe DN2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desi la nivelul judetului nostru nu se inregistreaza un fenomen al plasarilor de moneda, din analiza situaţiei operative şi a cauzelor aflate în lucru au putut fi trase o serie de concluzii referitor la activitatea de cercetare a cazurilor de falsificare şi plasare de monedă contrafăcută pe raza noastră de competenţă.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă o scădere uşoară a numărului de cazuri de punere în circulaţie de monedă falsă, însă calitatea contrafacerilor identificate în circuitul monetar a crescut în mod deosebit.

Întrucât circulaţia monedei naţionale, in special bancnotele din cupiura de 100 lei, manifestă pe piaţă o creştere, pe fondul neatenţiei şi aglomeraţiei, bancnotele contrafăcute din cupiurile monedei autohtone pot fi introduse mult mai uşor de plasatori în circuitul monetar.


Aceste plasări se datorează necunoaşterii generale a elementelor de siguranţă la bancnotele RON, dar şi pe fondul neatenţiei manifestate de încasatori şi mânuitori de valori în momentul în care numără şi procesează valorile.

Deoarece judeţul nostru este străbătut de catre drumul naţional ( DN2 - E 85 ) majoiritatea plasatorilor sunt în tranzit iar plasarea de bancnote din cupiura de 100 lei se face la magazinele şi barurile de pe DN2 sau la comercianţii stradali de pe raza municipiului Focşani.


O mare parte din populatia acestui judeţ a ales ca ţară de destinaţie, în vederea ocupării unui loc de muncă, Italia, motiv pentru care exemplificăm identificarea bancnotelor din cupiura de 20, 50 si 100 Euro cu numere ale placii de tipar J003E2, J004G1, respectiv P001G0 tipărite pe suport poliester având ca ţară de origine Italia.

Aceste tipuri de bancnote au o putere de penetrare în circuitul monetar foarte mare, întrucât elementele de siguranţă sunt imitate foarte bine faţă de autentic, diferenţierea făcându-se de cele mai multe ori după calitatea suportului pe care este făcută tipărirea.


Avand in vedere faptul ca schimbul valutar nu se realizeaza numai in locurile autorizate, in aceasta perioada a anului, cand multe persoane se intorc din strainatate pentru petrecerea concediului, "smenarii" actioneaza fara a se teme de rigorile legii si profita de faptul ca cetatenii nu cunosc consecintele efectuarii unui schimb valutar de ocazie.


Pentru a nu avea neplaceri, ofiterii Compatrimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, impreuna cu cei de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate vă recomandă urmatoarele:


Atentie la cei care incearca in graba, in zonele aglomerate, sa perfecteze cu dumneavostra un schimb valutar sau o vanzare. Ulterior puteti descoperi ca banii primiti la schimb sau ca rest nu contin toate elementele de siguranta ale unei bancnote originale.


Cand mergeti la cumparaturi, priviti cu atentie bancnotele pe care le primiti ca rest.
• Nu va hazardati in a face schimburi valutare la coltul strazii sau in locuri aglomerate.
• Verificati cu rabdare bancnotele pe care le primiti si daca aveti dubii in privinta unora dintre acestea, verificati-le la cea mai apropiata casa de schimb valutar.
• Verificati bancnotele sa nu aiba inscrise doua serii diferite.
• Daca aveti suspiciunea ca detineti o bancnota falsa, nu incercati sa o plasati mai departe. Atunci veti intra in categoria infractorilor care pun in circulatie valori falsificate.
• Nu incercati sa confectionati, sa falsificati si sa detineti instrumente sau materiale cu scopul de a servi la falsificarea bancnotelor, falsurilor sau altor titluri.
• Nu incercati sa faceti farse cu falsuri produse la imprimante performante. Nu veti avea scuza daca victima reclama in drept ca a fost inselata.
• Retineti fizionomia, semnalmentele, accentul, dialectul, precum si mijlocul de transport cu care se deplaseaza persoana care v-a plasat bancnote false (numar de inmatriculare, culoarea masinii, marca, etc).

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite