Avocaţii, notarii şi medicii sunt cei mai mari datornici
0
Bugetul asigurărilor de sănătate suferă din cauza societăţilor care nu virează contribuţiile. Aceasta este una dintre cauzele pentru care spitalele nu au medicamente şi bolnavii internaţi sunt nevoiţi să vină cu mâncarea de acasă.
Persoanele juridice au intrat în ultima lună a anului cu datorii uriaşe la asigurările de sănătate, cuantumul debitelor înregitrate la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea fiind de 2,52 milioane lei.
Paradoxal, practicanţii profesiilor liberale, care câştigă cel mai bine, înregistrează şi cele mai mai datorii la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate.
În afara avocaţilor, notarilor şi persoanelor fizice autorizate, nici medicii care au cabinete particulare nu sunt mai darnici când vine vorba de dat bani la stat.
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate încearcă în aceste zile să recupereze o mare parte din sumele neîncasate, dar sunt sceptici că vor putea ajunge pe zero cu datoriile la finele anului.
"La început se merge pe principiul bunei înţelegeri, dar dacă nu se reuşeşte, se ajunge în instanţă. Este vorba despre persoanele care desfăşoară activităţi independente, notari, jurişti, avocaţi, medici, contabili autorizaţi, arhitecţi, dar şi medici care au cabinete particulare", a spus Mihai Copaci, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea.
S-a trecut la executări silite
Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, mai spune că din cauza datoriilor foarte mari s-a trecut la popriri pe conturile bancare pentru recuperarea urgentă a debitelor. Suma pentru care s-a instituit această maşură este de circa 1,5 milioane lei.
"Avem somaţii pentru executări silite, dar nu pot spune acum ce sumă vom încasa până la finele anului. Casa de Asigurări de Sănătate se luptă cu datornicii pentru a intra în posesia sumelor care sunt extrem de necesare sistemului sanitar", a adăugat Copaci.
Persoanele care au profesii liberale susţin că nu au un venit fix şi din acest motiv există probleme atunci când trebuie să calculeze cât au de plătit la asigurările de sănătate.
"Sunt datorii la CAS, dar nici cei de acolo nu au date concrete. E o bulibăşeală totală", a spus Ticu Burcă, decan al Baroului de Avocaţi Vrancea.
În schimb, când vine vorba de taxa de Barou, avocaţii sunt ceva mai conştiincioşi. Doar şase reprezentanţi ai bresle sunt restanţieri şi riscă să fie suspendaţi.
"Le-am dat termen până la jumătaea lunii februarie. Dacă nu plătesc va trebui să luăm măsurile legale", a conchis Ticu Burcă.