Autorităţile italiene au decis extrădarea lui Costică Argint, condamnat la 3 ani şi şase luni de închisoare în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul cap al lumii interlope din Vrancea, Costică Argint a reuşit să scape de pedeapsa din România obţinând statut de azilant politic în 2006 în Italia pe motiv că ar fi fost persecutat politic şi discriminat de autorităţile din ţară dar în decembrie 2009 a fost arestat provizoriu de poliţia italiană pentru a fi extrădat.  Acesta ar urma să fie preluat de poliţiştii români pentru a fi încarcerat în ţară însă proc

Autorităţile italiene au anunţat Ministerul Justiţiei din România că au decis în aceste zile extrădarea celui denumit de presă "fostul cap al lumii interlope din Vrancea", Costică Argint.

Acesta urmează să fie extrădat pentru a executa o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare în România pentru ultraj contra bunelor moravuri, tentativă de vătămare corporală şi privare de libertate.

Argint a fost condamnat de instanţele din Vrancea după ce a devastat un bar din comuna Găgeşti şi a rănit grav trei localnici în anul 1997. Vicepreşedinte al Asociaţiei Romilor din Vrancea, Costică Argint a fost arestat atunci preventiv timp de două luni după care a fost judecat în libertate. În timpul procesului a reuşit să fugă în Italia unde a obţinut statutul de azilant politic pentru că ar fi fost arestat cu câteva zile în plus, fără acoperire legală şi pentru că, susţinea el, a fost discriminat de autorităţile din România.

În 2007 însă Argint a fost condamnat de Tribunalul Vrancea la trei ani şi şase luni de închisoare pentru faptele comise în 1997. Un an mai târziu, Ministerul Justiţiei a trimis o cerere autorităţilor italiene pentru extrădarea lui Argint în vederea executării pedepsei. La sfârşitul anului trecut Argint a fost arestat provizoriu în Italia în vederea extrădării iar în aprilie 2010 autorităţile italiene au decis demararea procedurilor.

Extrădarea ar mai putea dura

Conform procedurilor, Costică Argint ar urma să fie preluat de la autorităţile italiene de Ministerul Administraţiei şi Internelor din România pentru a fi încarcerat în ţară însă extrădarea acestuia ar putea fi amânată de un alt dosar deschis pe numele său în Italia. "Am fost anunţaţi de autorităţile italiene că va fi extrădat Costică Argint ce are de executat o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri. Noi îl vom prelua însă nu ştim exact când va fi extrădat întrucât el mai are un dosar în Italia la care cercetările au loc abia acum. Nu ştim cât va dura până va fi extrădat. În cazul în care va fi condamnat şi în acel dosar, dacă el va opta, ar putea executa pedeapsa pentru acel dosar acolo în Italia şi apoi să fie extrădat pentru pedeapsa pe care a primit-o în ţară", ne-a declarat Cătălin Simion, ofiţer în cadrul Inspectoratului General de Poliţie.

Fost lider al Asociaţiei romilor refugiaţi politic din Italia, Costică Argint a devenit cunoscut după ce a apărut alături de fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu si de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în cursul unei vizite a acestora la Roma. Vizita a avut loc după ce românul Romulus Mailat a fost acuzat de uciderea unei italience.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite