Risc maxim: Focşănenii cu puţ în curte au apă gratis, dar riscă să facă periculoasa “boală albastră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi focşăneni nu mai vor să plătească facturile de la CUP
Mulţi focşăneni nu mai vor să plătească facturile de la CUP

Cel puţin 100 de familii din Focşani, care locuiesc în case şi vile, şi-au forat în curţi puţuri pentru a nu mai plăti apa potabilă, prea scumpă. Subiectiv sau nu, directorul tehnic al Companiei de Utilitati Publice, Dan Iorgulescu, atrage atenţia că pânza freatică este poluată cu nitraţi, fiind otrăvitoare mai ales pentru copiii mici.

Vasile Iordache din Focşani s-a săturat să plătească zeci de milioane de lei vechi pentru apa pe care o foloseşte nu numai pentru băut şi spălat ci şi pentru udatul grădinii şi s-a hotărât să rezilieze contractual cu Compania de Utilităţi Publice .


"Ideea mi-a dat-o un vecin, care a spart gheaţa cu treaba asta. Facturile erau foarte mari şi nu îmi convinea să plătesc aiurea o grămadă de bani. Am investit câteva zeci de milioane într-un puţ, dar nu o să mai dau niciun ban de-acum încolo.

La câteva luni, merg cu apa la analize şi specialiştii îmi spun dacă sunt sau nu probleme. Nu mi-e teamă că apa ar putea fi poluată. Am forat acest puţ de mai bine de un an de zile şi nu am avut pobleme. Nici eu şi nici copii mei", afirmă Iordache. Acesta mai susţine că investiţia s-a amortizat deja.


"La câte milioane de lei plăteam în fiecare lună, pot spune că am şi profit, într-un singur an. Este soluţia cea mai bună pentru toată lumea. Totul este legal. Avantajul este că locuim la casă şi am putut să profităm că avem terenul nostru. Pentru cei de la bloc, este mai dificil deoarece este aproape imposbil ca fiecare asociaţie de locatari să-şi foreze propriul puţ"
.

" Apa poate deveni otravă curată"


"Cei care şi-au forat puţuri au făcut-o pe răspunderea lor. Apa poate deveni otravă curată, dacă nu este controlată. Prin decompunerea nitraţilor provoacă o intoxicaţie gravă, numită şi boala albastră. Este ca şi cum ţi-ai făcut o fântână la oraş "
, afirmă directorul tehnic al Companiei de Utilitati Publice care, dincolo de altruismul avertismentului său nici nu vrea să-şi piardă muşterii consumatori ai apei pe care o prelucrează şi o distribuie.


Campioni la bolile de rinichi şi pancreas


3.000 de focşăneni sunt diagnosticaţi, în fiecare an, cu probleme grave la rinichi şi pancreas. Specialiştii susţin că o explicaţie poate fi şi consumul apei necontrolate. Pericolul contaminării este foarte mare atunci când puţurile sunt forate în curţi cu weceuri neracordate la canalizare.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite