Artistul Vasile Calmîş duce muzica de cameră în restaurant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Originar din Republica Moldova, artistul încântă publicul focşănean cântând la clarinet şi luptă pentru reînfiinţarea filarmonicii în oraşul de pe Milcov.


Vasile Calmîş a pornit pe drumul muzicii clasice în cadrul unui club din Chişinău, unde cânta la fluier. La 14 ani a început Liceul de Muzică în Braşov. A fost îndrumat de tatăl său să se mute definitiv în România.

„Tatăl meu a militat mereu pentru unirea Republicii Moldova cu România, de aceea a ţinut să merg la şcoală în România", ne explică muzicianul. În timpul liceului a făcut parte din ansamblul folcloric „Crai nou" cu care a mers în turnee în străinătate în Germania, Irlanda şi Austria unde a cântat la fluer şi la clarinet.

Tenor şi instrumentist

Pentru a se specializa în domeniu, Vasile Calmîş a făcut şi Facultatea de Muzică la Braşov când a colaborat cu Teatrul Liric din Braşov. S-a angajat apoi ca instrumentist la Filarmonica din Bacău „Mihail Jora", lucrând concomitet ca profesor de muzică la catedra de clarinet a Liceului de Artă din Bacău.

A avut turnee în ţară şi în străinătate ca angajat al Filarmonicii din Bacău, dar a colaborat şi cu alte filarmonici din ţară: Braşov, Botoşani, Iaşi şi Ploieşti.
După ce s-a căsătorit cu o focşăneancă, s-a mutat în oraşul de pe Milcov. Face parte din cvartetul „Accord" ca tenor şi încearcă să reînfiinţeze filarmonica din Focşani alături de conducerea Ateneului Popular „Maior Gh. Pastia".


Caffe concert la Focşani


Pentru că în lumea artei este greu să supravieţuieşti financiar, Vasile Calmîş încearcă să pătrundă în restaurante. Vrea să susţină vestitele caffe concert - uri.


„Mi-am achiziţionat un saxofon să încerc să susţin spectacole gen caffe concert în restaurante. Probabil în colaborare cu un alt muzician, ştiu eu, un pianist vom reuşi să încheiem ceva colaborări", ne-a mai spus Vasile Calmîş. Artistul este mâhnit din cauza publicului iubitor de muzică clasică din Focşani, aproape pe cale de dispariţie.


„Publicul este foarte ales în Focşani. Vin în general cei foarte culţi. Melomani, doctori, oameni în vârstă. Din păcate în Focşani această muzică nu prinde la tineret", ne-a mai mărturisit muzicianul.

La începutul carierei a fost pe punctul de a pleca să muncească în străinătate pentru a - şi asigura un trai decent. A reuşit însă să răzbată pe piaţa muzicii în România. Pentru focşăneni, organizează reuniuni corale la Paşte şi la Crăciun, însă depinde de sponsori.


„De Paşte acum nu am mai susţinut dar în general găsim greu sponsorii. Ne trebuie cam 1.500 de lei de spectacol pentru închirierea sîlii şi pentru cadouri pentru copii", spune Vasile.


Întrebări şi răspunsuri:


Planuri de viitor?


Avem de gând să menţinem aceste reuniuni corale pe timp îndelungat şi aş vrea să mai fac un trio muzical pe instrumente profesionist, în afară de cele în care activez deja. Vrem să determinăm oamenii să vină spre muzica aceasta. În special am vrea să atragem şi tineretul.


Te-a tentat şi alt gen?


Nu pot spune că e alt gen dar cântăm, eu şi soţia mea, în cor la biserică, muzică bisericească. Cântăm la liturghie. Ne place. Oricum legat de cor, sunt lacune în ce priveşte publicul. Toată lumea ştie de „Pastorala", care e un cor mare iar cvartetul este un grup restrâns. Dar este profesionist, oricum.


Ce-i place:


Îmi place pescuitul la nebunie. M-aş muta pe baltă dacă s-ar putea. Dar îmi place şi munca în agricultură.

Ce nu-i place:


Urăsc nepunctualitatea. Nu îmi place deloc cafeaua dar nici kitsch - ul. Nu îmi place spre ce ne îndreptăm ca nivel de cultură. Am cântat patru luni în Italia cu un grup profesionist şi la fiecare spectacol cântam imnul. Pentru ei Traviata e ca un imn iar la noi oamenii sunt înnebuniţi după manele. Nu vorbesc de toată lumea, dar e un procent considerabil şi în continuă creştere.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite