Aproximativ 200 de profesori, nemulţumiţi de măsurile de austeritate impuse de Guvern, vor protesta în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele didactice care vor picheta Palatul Parlamentului sunt afiliate sindicatelor FEN şi FSLI. Profesorii care se vor alătura mitingului sunt obligaţi să primească acceptul directorului unităţii şcolare unde predau şi să solicite oficial acoperirea orelor de curs.

Profesorii vrânceni se pregătesc să iasă în stradă. Pe 19 mai, aproximativ 200 de cadre didactice afiliate sindicatelor FEN şi FSLI se vor urca în autocare cu destinaţia Palatul Parlamentului, acolo unde se vor alătura miilor de dascăli din întrega ţară.

Aceştia protestează faţă de intenţia Guvernului de a le micşora salariile cu 25% începând cu data de 1 iunie, dar şi faţă de proiectul Legii Educaţiei.

„Miercuri dimineaţă ne vom aduna în faţa Casei Corpului Didactic pentru ca la ora 9.00 să ajungem la intrarea în Bucureşti, de unde vom fi îndrumaţi de echipajele de gardieni spre locul unde va avea loc protestul. Nu putem accepta ca salariile să ne fie diminuate cu 25%, deoarece asta ar însemna prăbuşirea învăţământului ", declară Ionel Bălosu unul dintre cei aproximativ 4.500 de sindicalişti FSLI.

Şi Paulina Roşcanu, liderul sindicatului FEN va fi prezentă, alături de alte 100 de cadre didactice la protestul din capitală, urmând ca pe 31 mai toţi cei 1.000 de dascăli afiliaţi acestei federaţii să pună lacătul pe uşile şcolilor.

„În urma referendumului organizat zilele trecute, toţi sindincaliştii au fost de acord cu demararea grevei generale în ultimele două săptămâni de şcoală, când unităţile vor fi închise", declară Paulina Roşcan.

În ceea ce priveşte procentul salariaţilor din Federaţia Sindicatelor Libere care se vor alătura grevei din 31 mai, acesta urmează să fie stabilit în cursul zilelor de azi şi mâine.

„În fiecare unitate şcoalară vor fi organizate şedinţe de sindicat pentru a vedea cine acceptă şi cine nu să declanşeze greva generală. Este obligatoriu ca cel puţin 50% dintre sindicalişti să fie de acord cu această iniţiativă", mai spune Ionel Bălosu.

Greva generală îi va afecta pe elevii vrânceni, care nu vor avea situaţia şcolară încheiată şi nici nu vor mai putea susţine examenele naţionale care vor fi boicotate.

Suplinitorii renunţă la catedră

Ema Vasilescu este profesor suplintor de Cultură Civică şi se gândeşte serios ca odată cu reducerea salariului să renunţe la postul din învăţământ.

„Şi aşa aveam un salariu mizer, dar dacă îmi mai ia şi 25% o să ajung să fiu muritoare de foame. Cred că o să fiu nevoită să-mi găsesc un alt loc de muncă, mai ales că orele de Cultură Civică sunt foarte puţine în şcoli", spune tânăra.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite