Aparatele de bruiat telefoanele, între lege şi tocmeală / Vezi aici cum se vând dispozitivele pe piaţa online din Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre noutăţile de pe piaţa online pune cumpărătorii la limita legii. Dacă aparatele utilizate pentru interceptările telefonice sunt interzise de lege, cele care bruiază celularele pot fi folosite, dar nu în public.

Camuflaţi sub anunţurile pentru păstrarea liniştii în sălile de conferinţe, biserici, teatre, muzee sau bănci, comercianţii de aparate pentru bruiat telefoane mobile îşi vând marfa fără probleme în lumea virtuală, pe internet.

Dacă dispozitivele pentru interceptarea convorbirilor telefonice sunt interzise de lege, în privinţa aparatelor ce bruiază celularele prevederile legale sunt ambiguue.

"Dacă vânzarea acestor aparate pe internet nu este sancţionată de nimeni, înseamnă că nu este interzis să le cumperi. Poţi să foloseşti un astfel de aparat la tine acasă, să porţi o conversaţie liniştit dacă nu vrei să te intercepteze nimeni, dar în săli de cinematograf sau în alte locuri publice este exclus, pentru că îi deranjezi pe ceilalţi şi rişti să fii amendat", ne-a declarat Dorel Lefter, detectiv particular.

Aparatele obstrucţionează operaţiunile SRI

Un astfel de dispozitiv porneşte de la sume de 650 de lei şi ajunge până la 2.000 de lei. Comercianţii de pe internet nu îşi asumă însă riscurile încălcării legii de către cumpărător prin folosirea aparatelor. Pe fiecare site este specificat clar că acesta suportă consecinţele.

image

Pericolul pe care îl reprezintă aceste aparate constă în faptul că pot bruia interceptările telefonice realizate de structuri autorizate privind securitatea naţională, cum ar fi SRI.

"În mod normal interceptările nu sunt legale, dar acolo unde este vorba de interesul securităţii naţionale, dacă aceste aparate obstrucţionează cumva, clar atunci intră sub incidenţa legii", a mai spus detectivul.

În Vrancea nu au fost înregistrate sesizări de acest gen până acum. "Nu a fost înregistrată nicio plângere de acest gen până acum însă, clar, bruierea telefoanelor în public se pedepseşte întrucât se încalcă drepturile celorlalţi dar sunt împiedicate şi alte acţiuni ale statului, conform legii nr. 161 / 2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vrancea, inspector principal Bogdan Toader.

Focşănenii nu privesc cu ochi buni vânzarea la liber a dispozitivelor de bruiat telefoane mobile. "Aceste aparate sunt achiziţionate doar de cei care au anumite scopuri, care vor să se ascundă cu ceva. De «băieţii deştepţi» mai exact", ne-a spus Virgil Constantin.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite