Apă cu porţia în zeci de localităţi din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi fântânile au secat în ultimul timp
Şi fântânile au secat în ultimul timp

Din cauza secetei, sistemele de alimentare cu apă ale comunelor nu mai pot face faţă să asigure apa potabilă. Şi oraşele Panciu, Adjud şi Odobeşti au raţionalizat consumul de apă potabilă.

De când canicula şi seceta ameninţă rezervele de apă, oamenii nu mai primesc apă decât cu ţârâita, după un program bine stabilit.

Iar atunci când robinetele se deschid, fiecare încearcă să-şi facă rezerve cât mai mari, ca să nu sufere de sete. În această situaţie sunt câteva mii de vrânceni, care trăiesc în cel puţin zece localităţi în care apa a fost raţionalizată.

Dacă unii sunt mai norocoşi şi au apă la robinet zilnic, între anumite ore, alţii trebuie să aştepte şi câte 24 de ore până când le vine din nou rândul să pornească robinetul.

„Când îi dă drumul, când nu-i dă. Dacă nu ai bazin, mori de sete la apa care se dă. La două - trei zile îi dă drumul, aşa pe câte o stradă şi atunci mai facem şi noi provizii. Pentru animale aduc apă de la o fântână din marginea satului", se plânge Mărioara Buchidău, din comuna Jariştea.

Sistemul de alimentare cu apă al comunei Jariştea nu poate face faţă să asigure apa potabilă în toate satele. Autorităţile vor însă să pună în funcţiune şi reţeaua veche.

„Este insuficientă apa pentru a asigura consumul pentru întreaga localitate. Facem o investiţie acum să punem în funcţiune un puţ astfel încât o să fie injectată apa în sistemul de alimentare, prin bazinul de colectare şi clorinare, situaţie în care am reuşi să mai salvăm din situaţie", spune Neculai Cristudor, viceprimarul comunei Jariştea.

Apa potabilă, folosită pentru irigat

Pe lângă secetă, o contribuţie majoră în lipsa apei o au şi oamenii, care, pentru a-şi salva roşiile, ardeii şi ce mai au prin grădini, udă legumele fără să ţină cont că apa e puţină.

Spre exemplu, la Boloteşti reprezentanţii Primăriei au mers în controale din casă în casă să-i determine pe oameni să nu mai folosească apa de consum în irigarea legumelor.

„Practic, conform legii nu le putem face nimic, pentru că nu putem să intrăm în curtea omului, mai ales că nu există nici o lege care să le interzică să consume apa , dar am încercat să stăm de vorbă cu ei, mai ales în satele Putna şi Ivănceşti, unde localnicii folosesc apa pentru udatul legumelor", a declarat Ştefan Sîchin, primarul comunei Boloteşti.

În afară de Jariştea şi Boloteşti, probleme similare mai sunt înregistrate şi în localităţile Cîrligele, Cîndeşti, Dălhăuţi, Tîmboieşti, Oreavu, Urecheşti, Rugineşti unde apa curge numai după un program strict.

De asemenea, în trei oraşe, la Panciu, Odobeşti şi Adjud, consumul de apă este restricţionat pe timpul nopţii, în intervalul orar 22.00-5.00

Intră pe focsani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite