Antreprenorii împing Piaţa Unirii la groapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea este pe cale să piardă finanţarea UE. Este puţin probabil ca lucrările la Piaţa Unirii să fie gata până la 31 mai. Mare parte din firmele care lucrează sub antrepriză cu Unicom Galaţi, antreprenorul general, aparţin consilierilor locali sau apropiaţilor acestora.

Nu mai este mult până la sfârşitul lunii mai iar perimetrul istoric "Piaţa Unirii" ce marchează hotarul pe care s-a înfăptuit unirea între Moldova şi Ţara Românească la 1859 arată la fel ca în urmă cu câteva luni, deşi constructorul, SC Unicom Galaţi se află la al treilea termen de finalizare, ultimul de altfel.
În cazul în care lucrările nu vor fi gata la 31 mai, Primăria Focşani va pierde finanţarea de la Uniunea Europeană şi va fi nevoită să suporte restul de lucrările ce mai sunt de executat, adică 40 % din valoarea totală a proiectului de nouă milioane de euro.
O recunoaşte şi primarul municipiului, Decebal Bacinschi. "Da, este posibil să nu fie gata toată Piaţa la 31 mai. Oricum constructor mai neserios ca Unicom nu am văzut până acum", a spus edilul.

Consilierii şi clientela
Trebuie precizat faptul firma constructoare care a câştigat proiectul a lucrat de-a lungul timpului, din 2007 până acum, cu foarte multe firme sub antrepriză. Multe dintre acestea aparţin consilierilor locali, rudelor acestora sau apropiaţilor politici.
Cutitlu de exemplu le menţionăm pe SC Arena SRL, ce aparţine consilierului local Neagu Nistoroiu şi care a preluat lucrările de canalizare, dar şi pe Mavi Beton, ce aparţine lui Viorel Trifan, un apropiat al preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan. Societatea s-a ocupat de lucrările de betonare din perimetrul istoric Piaţa Unirii.

O altă firmă implicată în cel mai important proiect al Primăriei Focşani este MBM Construct ce aparţine lui Andrei Tănase, un apropiat al primarului municipiului ce se ocupă de pavarea Pieţei.
Dacă reprezentantul Unicom Galaţi, Radu Pârlătescu, nu a putut fi contactat de reporterii noştri, consilierul local Neagu Nistoroiu, unul dintre oamenii de afaceri care au preluat lucrări sub antrepriză în Piaţă, spune că principala problemă a constructorului a fost lipsa forţei de muncă.

"Eu am de recuperat bani de acolo vreo 400 milioane (lei vechi - n.r.). Nu au avut forţă de muncă cei de la Unicom, au contractat multe firme pe care nu le-au plătit. Şi Ministerul Dezvoltării, cel care are proiectul sub finanţare nu s-a implicat, banii au venit târziu şi de acolo. Vina e comună pe undeva, dar a fost şi multă prostie acolo. Nu cred că va fi gata la timp Piaţa", a declarat acesta.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite